Uit Recreatief TotaalVerblijfsrecreatie

Maasresidence Thorn, nieuwe economische impuls Maasplassen

Geplaatst op: 24 juni 2021

Wij zijn in gesprek met Guy Habets, directeur-eigenaar van Arcus Zuid Projectontwikkeling die zijn sporen de afgelopen decennia ruimschoots heeft verdiend en verantwoordelijk is voor bijzondere vakantieparken met name in het zuiden van ons land. Denk aan Cape Helius in Hellevoetssluis, Noordzeeresidence Cadzand Bad maar ook over de grens in Cochem. Van zijn hand komt ook de ontwikkeling van Buitenhof De Leistert in Roggel als onderdeel van het naastgelegen Recreatiepark De Leistert. Als wij kijken naar de unieke locatie van Maasresidence Thorn direct gelegen aan de Maasplassen, aan recreatieplas De Grote Hegge en op wandelafstand van de toeristische hotspot het witte stadje Thorn, is de ontwikkeling van de Maasresidence Thorn een logisch keuze.

In 2015 heeft Arcus Zuid Projectontwikkeling de kans waargenomen hier in te stappen met Grouwels Vastgoed als partner en opdrachtgever. Er is in beginsel een plan gemaakt voor een luxe vakantiepark van topniveau met 360 woningen en appartementen, een jachthaven, stranden en all weather voorzieningen. Hiertoe is het bestemmingsplan gewijzigd, omdat het vigerende plan te veel beperkingen had. Zoals zo vaak met dergelijke ontwikkelingen zal men diverse hobbels moeten nemen voordat ook daadwerkelijk de eerste spade de grond in kan. Vorig jaar is de bouw van de eerste 89 recreatiewoningen gestart. In december startte de bouw van een deel van de all weather voorzieningen al en in het tweede kwartaal van 2021 start naar verwachting de bouw van de 60 Havenappartementen.

Waarom juist deze locatie?

Deze nieuwe ontwikkeling valt binnen de gemeente Maasgouw, grenst direct aan het witte stadje Thorn, de prachtige Grote Hegge plas en is gelegen op korte rijafstand van de grootste attractie van Nederland, de Outlet van Roermond met wel meer dan acht miljoen bezoeken per jaar. “Wij zijn er dan ook zeker van dat deze ontwikkeling op een absolute A-locatie gelegen is”, aldus Guy Habets. “Met deze ligging richten wij ons ook op het grote achterland van de Duitse gasten uit het verzorgingsgebied Nordrhein-Westfalen met wel twintig miljoen inwoners. Duitsers hebben iets meer met waterrecreatie dan de gemiddelde Nederlander en vandaar dat wij hier enorme kansen zien. Ze hoeven nu niet verder door te rijden naar bijvoorbeeld Zeeland. De laatste jaren zien wij ook steeds meer Belgen naar Midden-Limburg trekken voor een bungalowvakantie. Het is wat ons betreft een vierseizoenen vakantiepark, wat mede door de unieke ligging op een hoge gemiddelde bezetting kan rekenen.”

Ontwikkelingen met stringente voorwaarden

Het is natuurlijk bijzonder een dergelijke ontwikkeling uit te voeren in je eigen achtertuin. Het kantoor van Arcus Zuid Projectontwikkeling is op een half uurtje rijden gelegen in Oirsbeek. “Wij zien in deze ontwikkeling geen concurrentie voor ons project Buitenhof De Leistert in Roggel met ook al ruim driehonderd vakantiewoningen, maar juist een vervolg. Midden Limburg ontbeert nog steeds voldoende capaciteit aan hoogwaardige vakantieparken, waar de Maasresidence Thorn juist wel invulling aan kan geven. De keuze voor traditie en streekgebonden thema’s met aandacht voor het buitenleven, het inspelen op verschillende samenstellingen van de groepen verblijfsgasten en het toepassen van variaties in luxe, afwerking, interieur en terrassen, maakt dat bijna elke vakantiewoning een andere reden heeft om te boeken of weet in te spelen op de juiste behoefte. Daarom hebben we op het eerste gezicht ook geen standaard type villa’s”, aldus Guy.

Vanaf het begin af aan is er intensief samengewerkt met de gemeente. De gemeente drong mede en vooral aan op kwaliteit, het voorkomen van ongewenst gebruik van de recreatiewoningen en -appartementen en een gebundelde realisatie. Mede hierdoor was de gemeente gefocust: juist alles was erop gericht een verhuurpark met een professionele exploitatie en verhuur te realiseren. Vandaar dat het bestemmingsplan en het gemeentelijke exploitatieplan zeer stringent zijn en daardoor de flexibiliteit beperkt is. “Nu ondervinden wij daar soms wel last van maar zoeken wij, indien nodig, samen met de gemeente naar mogelijkheden voor kleine aanpassingen die wel mogelijk zijn.”

Van ontwikkeling naar verkoop

Arcus Zuid-Projectontwikkeling heeft veel ervaring met de ontwikkeling van grotere vakantieparken. Uiteraard zijn dit wel ontwikkelingen die niet over één nacht ijs gaan en enorm veel tijd, aandacht en inspanningen vragen van de organisatie. Alles zal tot in details vooraf bekeken en doorgerekend moeten worden. Vergeet niet dat er ook zeker een toekomstvisie in moet schuilen, daar dergelijke ontwikkelingen veelal een realisatieperiode van een groot aantal jaren kennen en dus vragen om aanpassingen gedurende het proces als de markt daarom vraagt.

Voor de locatie in Thorn is een aantal van circa 300 vakantiebungalows en -appartementen groot genoeg om een gezonde exploitatie van het vakantiepark, inclusief grootschalige centrale voorzieningen mogelijk te maken. Midden Limburg kent onvoldoende kwalitatieve vakantieparken, zoals de Buitenhof De Leistert in Roggel. Daar wordt grotendeels en succesvol verhuurd aan voornamelijk Nederlandse en Belgische families. Voor ons is naast de Nederlandse en Belgische markt de Duitse markt met meer dan twintig miljoen inwoners op minder dan anderhalf uur rijden een unieke kans, zowel in de verkoop als in de verhuur. Bij Maasrecidence Thorn komt een breed aanbod van waterrecreatie en het is daardoor gewild bij onze oosterburen. Er is een haven met faciliteiten, zoals de verhuur van sloepen en er zijn stranden aan het prachtige meer. Een Duitser die niet helemaal naar zee wil rijden, kan hier heel goed terecht. “Nu de verkoop van Buitenhof de Leistert is afgerond, hebben wij alle vertrouwen in de verkoop van de Maasresidence Thorn.”

De gastbeleving staat op de eerste plaats

Bij de ontwikkeling wordt sterk gekeken naar de wensen van toekomstige eigenaren en gasten. Initieel wordt ingezet op streekgebonden architectuur met hoge kwaliteit. Er zijn niet alleen types in drie architectuurstijlen, maar ook nog veel variaties in thema’s, zoals Premium-, Water-, Kids-, Special- en Buitenleven woningen. Ook in de grootte van de woningen is veel variatie aangebracht om vele doelgroepen tegemoet te komen. “Het zou kunnen dat we weer nieuwe thema’s toevoegen, als de markt daar om vraagt en dit blijkt uit de vraag van de gasten.”

Welk belang staat voorop, verkoop of verhuurbaarheid

Het gaat om de combinatie, beide elementen zijn bepalend in de ontwikkeling en het één kan niet los gezien worden van het andere. Verkoop is mede afhankelijk van goede verhuurresultaten, de aankoop moet uiteindelijk een investering zijn waar zelf genieten in combinatie met een goed rendement samengaan. Er wordt gerekend op een toekomstige bezettingsgraden van circa 60 %. Sterk bepalend voor de verhuur is de ligging bij het Witte Stadje Thorn en de Maasplassen, maar dat betekent niet dat we geen aandacht hebben voor de slechtweervoorzieningen. Er is gekozen voor twee gebouwen, waarvan één met een groot zwembad en een kinderzwembad. Bij slecht weer een prima aanvulling op onze prachtige stranden aan de Grote Hegge. Het andere gebouw heeft onder andere een luxe restaurant en beachclub, supermarkt, receptie, bowlingbanen en kidsclub met indoorspelen. “Je hoeft het park dus eigenlijk niet af, maar we zullen zeker stimuleren de omgeving verder te ontdekken. Het wordt een beetje een onderdeel van het Witte Stadje Thorn en onze gasten zullen er op uit willen om bijvoorbeeld te shoppen, te fietsen, te varen, te dineren in een streekrestaurant of een dagje Roermond of Maastricht.” Beleving van de regio en golfspelen of funshoppen. Bij de Maasresidence geen groot hek om het park, maar een open karakter en parkeren bij de woningen. Uiteindelijk wordt een project gerealiseerd met zo’n 330 vakantiewoningen met gemiddeld acht bedden, met in totaal ruim 2.500 gasten. Natuurlijk speelt de keuze voor veel luxe en ruimte in de woningen met een overkapping, waar je ook buiten kunt zitten als het een beetje regent, in op de allerlaatste trends. Gasten willen genieten van luxe en ruimte en buiten beleven. “Doordat wij goede verhuurprijzen op basis van yieldmanagement zullen hanteren, zal een goed rendement geen probleem zijn. Nu ook de markt veel interesse heeft in de vakantiewoningen vanwege het rendement zien wij deze ontwikkeling met vertrouwen tegemoet.”

Guy Habets
Arcus Zuid Projectontwikkeling BV
www.maasresidencethorn.nl
www.arcuszuid.nl

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.