Verblijfsrecreatie

Luxe kamperen in de lift ondanks huidige situatie

Geplaatst op: 3 februari 2021

Glamping populairder dan ooit

Woerden – In de laatste persconferenties werden we opgeroepen het land niet te verlaten tot het voorjaar begint. Dat er gehoor wordt gegeven aan die oproep, blijkt uit de cijfers van aanbieders van luxe kampeerverblijven in Nederland. De zogenaamde glampingaccommodaties zien de aanvragen met de dag stijgen. Bij online boekingsplatform glamping.nl steeg de interesse in januari met bijna 30% ten opzichte van vorig jaar. Ook het bedrijf Villatent, dat ingerichte safaritenten verhuurt, ziet de trend. Zij breiden flink uit voor aankomend kampeerseizoen. Inspiratieplatform Supertrips zag de boekingen van hun Nederlandse glampingaccommodaties met 200% stijgen en die trend zet deze maand door. Met een ‘gedwongen’ vakantie in eigen land, kiezen mensen vaker voor luxe, maar dan wel met de sfeer van een camping.

Goed seizoen in 2020

In eerste instantie leek 2020 een extreem slecht seizoen te worden voor de recreatiebranche, toen veel recreatiebedrijven hun deuren moesten sluiten als gevolg van de coronamaatregelen. Toch trok die achterstand in de maanden juli, augustus en september weer wat bij. In die maanden werden er 7,6 miljoen vakanties geboekt in eigen land, ten opzichte van 6 miljoen in 2019. Een stijging van 26%*.

Voor de glamping accommodaties was het een goed seizoen. Outstanding, leverancier van ingerichte glampingtenten, zag een toename van 100% in de online zoekvolumes en schaalt flink op voor het aankomende seizoen. Erik van Donselaar, eigenaar van Outstanding: “Vorig jaar overviel de toename van de interesse ons natuurlijk. Dit jaar zijn we veel beter voorbereid en kunnen we iets beter inschatten hoe het seizoen eruit zal zien. We denken dat er nog altijd veel meer mensen in Nederland blijven als gevolg van de coronamaatregelen. Veel campings bereiden zich dus nu al voor op drukte en bestellen meer tenten bij ons. We zien in 2 jaar tijd een verdubbeling van onze afzet binnen Nederland.”

Ook bij Supertrips.nl klagen ze niet. Eigenaar Rutger van de Maat zag een stijging van 200% van het aantal boekingen in Nederland: “Heel veel Nederlanders bleven in 2020 in Nederland en waren op zoek naar iets bijzonders. In deze eerste maand van 2021 lijkt deze stijging ook gewoon door te zetten, dus we verwachten ook een hoge bezetting van bijzondere accommodaties tijdens de zomermaanden.”

Januari boekmaand

De vraag naar glamping zit al een tijdje in de lift, maar sinds vorige zomer lijkt de trend pas echt doorgebroken te zijn.* Bij online platform Glamping.nl ziet ook eigenaar Richard Otten de cijfers stijgen deze maand: “Januari is natuurlijk van oudsher de ‘boekmaand’. De vakantiebeurzen vallen normaliter in januari en het is de start van het nieuwe seizoen. Ondanks corona zien we dat ook nu terug in de boekingen die via onze website gaan. Mensen zijn toch wel weer bezig met een vakantie in het voorjaar of de zomer en om zoveel mogelijk onzekerheden uit te sluiten, is de bestemming meestal in eigen land.”

Lekker luxe
Bij Villatent Europe zien ze op het gebied van glamping nog een andere trend. “Er is meer en meer vraag naar luxe varianten van kamperen. Onze tenten met sanitair zijn bijvoorbeeld veel populairder nu. Ook krijgen we steeds vaker de vraag of er een laadpaal voor een auto bij de tenten beschikbaar is en of er een airco of afwasmachine in de tenten aanwezig is. Mensen willen steeds meer gemak en luxe, maar dan wel met de sfeer van een camping” merkt marketingcoördinator Evelien van Aafst op.

De organisaties raden aan om alvast rond te kijken naar een geschikte accommodatie, omdat zij de boekingen op hun websites al zien stijgen deze maand. De kans dat de glamping accommodaties snel volgeboekt zijn voor dit seizoen, is aannemelijk wanneer we kijken naar de cijfers.

*Bron: CBS, Nederlanders in zomer 2020 vaker op vakantie in eigen land
*Bron: Google Trends

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.