Uit Recreatief Totaal

Longlist meest innovatieve vakantieparken Benelux is compleet

Geplaatst op: 29 november 2023

Nederland heeft in de afgelopen decennia altijd vooropgelopen als het ging om ontwikkeling van nieuwe vakantiepark-concepten. Maar die voorsprong op andere Europese landen is lang niet meer vanzelfsprekend. Met de verkiezing van de ‘Top 10 Meest innovatieve parken in de Benelux’ wil Pleisureworld i.s.m. mediapartners Pretwerk.nl, NRIT, en Recreatief Totaal de innoveerders van recreatiesector in de Benelux een platform geven om zich te presenteren.

De verkiezing vindt plaats door een vakjury, die de vakantieparken niet alleen beoordeeld op consumentenwaarderingen, maar ook op bijzondere concepten en innovatie in de bedrijfsvoering. De bedrijven die in aanmerking komen voor deze prijs een voorbeeld voor andere ondernemers in de verblijfsrecreatie.

Longlist compleet

De longlist van vakantieparken voor de verkiezing Meest Innovatieve Vakantiepark van de Benelux is inmiddels definitief vastgesteld. De organisator van de verkiezing ontving de afgelopen weken nog diverse meldingen van vakantieparken die ook voor de Award in aanmerking willen komen. De longlist van parken die beoordeeld worden, bestaat uit 39 parken.

In het voorjaar van 2024 maakt een deskundige jury een selectie van 10 parken die nog eens nader onder de loep worden genomen, waarna eind mei 2024 de winnaar bekend wordt gemaakt. Overigens ontvangen alle 39 parken een verslag van de bevindingen van de jury.

Tijdens het jury-overleg van 8 augustus jl. bleek meteen al dat het best lastig is om de grote diversiteit aan innovatieve concepten langs dezelfde meetlat te leggen. Hoe waardeer je bijvoorbeeld de inspanningen van een verouderd park, dat met slimme ingrepen (maar beperkt door de infrastructuur uit het verleden) het park duurzaam de toekomst in stuurt? Door gebruik te maken van vijf hoofdcriteria, die weer onderverdeeld zijn in subcriteria, is een goede basis gelegd om innovaties op vakantieparken met elkaar te kunnen vergelijken.

De hoofdcriteria waarop de innovatiekracht van een vakantiepark wordt beoordeeld zijn:

1. Uniciteit van het concept

2. Kwaliteit van de uitvoering

3. Waardering bij de doelgroep

4. Toegevoegde waarde (waaronder duurzaamheid)

5. Commerciële beoordeling (waaronder verdienmodel, schaalbaarheid)

Kennis en inspiratie voor de sector verblijfsrecreatie

De juryleden gaan de komende maanden op pad om de diverse parken ter plekke te bekijken en te beoordelen. Daarbij wordt aan de exploitanten om toelichting gevraagd over de gemaakte keuzes. De lessen uit deze juryrondgang worden gedeeld op diverse media, waaronder Pretwerk.nl, Recreatief Totaal en Pleisureworld. Alleen al daarmee wordt deze verkiezing een bron van kennis en inspiratie voor de managers van vakantieparken in de Benelux.

De juryleden van deze Award zijn:

– Wander Groot (voorheen onder andere management bij Landal en nu consultant in de recreatiesector)

– Rob Ansen (consultant en onder andere oprichter van Groepen.nl)

– Laurens Taekema (oprichter en beheerder van het toonaangevende platform Parkvakanties.nl)

– Linda Fijma (hoofdredacteur van het vakblad Recreatief Totaal)

– Walter Jonker (hoofdredacteur van het ondernemersplatform Pretwerk.nl)

– Hans van Leeuwen (Trendwatcher Pleisureworld)

De organisatie van de verkiezing is in handen van Pleisureworld, een innovatie- en netwerkplatform in de recreatiesector, dat gedurende het hele jaar diverse activiteiten organiseert om de kwaliteit van ondernemen in de recreatiesector een impuls te geven.

*De lijst van 39 parken die tot de longlist behoren vind je terug op de website van Pleisureworld: https://pleisureworld.nl/verkiezing-meest-innovatieve-vakantiepark-concept-in-de-benelux/

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.