Uit Recreatief Totaal

‘Interieur krijgt ook functie in communicatie duurzaamheidsbeleid’ In de vakantie- woning wil de gast verrast worden

Geplaatst op: 19 augustus 2020 Geschreven door Frits van Wolveren

Professionele interieuradviseurs en interieurarchitecten hebben zich de afgelopen decennia gespecialiseerd in inrichtingsconcepten voor recreatiewoningen. De groei van de vrijetijdssector, de toename van vakantieparken alsmede de aantrekkelijkheid van de recreatiewoning als investering zijn de aanjagers van deze professionalisering. Binnen bureaus werken specialisten die zich uitsluitend bezighouden met het interieurontwerp van verblijfsaccommodaties in de toeristische branche. Zijn er trends te ontdekken in de  interieurs?

‘Recreatief Totaal’ sprak met interieuradviseurs en architecten over de inrichting van vakantiewoningen. Meerdere factoren- zo stellen zij- bepalen het ontwerp. Zo zijn onder meer het karakter van de omgeving, de beschikbare ruimte,  en de inrichting van de te bouwen woningen van belang. De vormgeving  hiervan varieert sterk, van strakke designbungalows, duurzame chalets tot no-nonsense Tiny Houses. En laten we niet de groeistuipen van de afgelopen decennia vergeten: veel vakantieparken in Nederland zijn aangelegd en uitgebreid met honderden kant-en-klaar chalets of ‘vaste’ mobilhomes die snel op hun bestemming werden neergezet en met een minimale aandacht voor het interieur in de verhuur zijn gebracht. Gelukkig is die ontwikkeling in de afgelopen jaren veranderd.

Binnen is buiten

De karakteristieke ligging in een natuurgebied, stad of streek is mede van invloed op de inrichting van het interieur tot die conclusie komen interieurontwerpers.
De bijzondere sfeer van de omgeving vinden we terug in het interieur van de vakantiewoning. Hebben we te maken met houten chalets die verscholen in de bossen liggen of zijn het rechthoekige bungalows met industriële puien vlakbij zee? Hoe dan ook het draait om de creatie van sfeer, de interactie tussen de gasten en de verblijfsaccommodatie, de indruk die zij krijgen van de woning. Worden zij verrast door het interieur, de ligging, het uitzicht? 

Hoe komt die communicatie met de omgeving tot stand? Door de indeling van de woning, kleurgebruik van het interieur, meubilair, gordijnen, vloerbedekking en technische faciliteiten in de keuken, woon- en slaapkamer en niet te vergeten de tuin, het contact met buiten. Sfeerposters van plant en dier aan de wanden van de vakantiewoning die harmoniëren met de kleur van de wanden, de verlichting, de meubels en de vloerbedekking, soms met  kenmerkende thema’s als duurzaamheid en milieu. Zo kan het duurzaamheidsimago gecommuniceerd worden aan de vakantiegasten. Verder zien we  moderne open keukens en smart-toepassingen als automatische verlichting en verwarming.

Open keuken

De ontwerpstudio van Jan des Bouvrie, gevestigd in het Arsenaal in Naarden-Vesting, geniet internationale bekendheid. De nestor van het interieurontwerp Jan des Bouvrie vierde dit jaar zijn 77-jarige verjaardag. Ongetwijfeld is hij een van de meest markante Nederlandse ontwerpers en heeft hij zijn stempel gedrukt op de ontwikkeling van het vak. Uitgebreid schetst hij dat in het boek   “Gezellig! Hoe typisch Nederlands is gezelligheid” van Petra Vethman, dat de open keuken één van de dingen is geweest die hij mede heeft gestimuleerd.
“Zorg ervoor dat het in huis open is en ruimten met elkaar in verbinding staan. De verbinding tussen binnen en buiten vind ik belangrijk. Ik ben, waar het maar mogelijk was, veranda’s gaan ontwerpen die zorgen voor samenhang tussen buiten en binnen. Dat geeft gezelligheid”.  In binnen- en buitenland kreeg Jan des Bouvrie bekendheid door het ontwerp van de kubusbank,  maar ook door het consequent toepassen van de kleuren wit en zwart in interieurs. Zijn basisfilosofie laat een voorkeur zien voor het minimalistische, het teruggaan naar de basis. Anders gezegd, een strakke inrichting die ruimte en ‘lucht’ creëert. 

Interieur als maatpak

Met zo min mogelijk ‘spullen’ een maximaal resultaat behalen. Een visie die eveneens is terug te vinden in Feng Shui, een Chinese filosofie die leert hoe de leefomgeving het geluk kan beïnvloeden. Debby Wezelenburg adviseert bedrijven en instellingen op het gebied van Feng Shui. “Met mijn interieurfilosofie spreek ik mensen aan door op een natuurlijke bewuste wijze een ruimte in te richten met kleurgebruik, fijne materialen en prettige vormen. Hierdoor voelen zij zich prettiger en wordt het welbevinden vergroot. Het gaat om een harmonisch  interieur dat een positieve invloed heeft op de gemoedsgesteldheid van de gast”.

Mark Valentijn, ontwerper bij de Studio in het Arsenaal: “De basis van Feng Shui passen wij altijd al toe op een ongedwongen natuurlijke manier. Volgens ons zijn er tegenwoordig geen echte trends meer. Zorg ervoor dat je dicht bij jezelf blijft zodat je een interieur ontwerpt dat past als een maatpak. Het interieur heeft invloed op de emotie. Dat is overigens wel heel persoonlijk. Waar de één heel blij wordt van een lichte omgeving, wordt een ander weer blij van een kleurrijke omgeving”. Landal Greenparks liet in het Vakantiepark Mooi Zutendaal 24 nieuwe luxe villa’s ontwerpen door interieurarchitect Jan des Bouvrie. “Het was een prachtige uitdaging om in de traditionele bouwstijl van de villa’s licht en lucht naar binnen te brengen, twee elementen die zo kenmerkend zijn voor onze ontwerpen. Het resultaat is een vakantievilla met alle comfort waar het leven binnen en buiten naadloos op elkaar aansluit.”

Wensen en behoeften

Het is gebruikelijk dat interieurarchitecten vrijwel vanaf het begin betrokken worden bij de projectontwikkeling van vakantiewoningen, omdat de uitstraling van het in- en exterieur een wezenlijk onderdeel is van het totaalconcept waarmee vakantieparken uiteenlopende doelgroepen benaderen. Het betekent dat vakantieparken als moderne marketinggerichte organisaties krachtig inspelen op de wensen en behoeften van de hedendaagse gast, zeker wanneer het gaat om de inrichting. Interessant is in dit verband de refresh of restyling van verouderde recreatiewoningen. Geef ze een opknapbeurt en richt ze opnieuw in zodat ze weer een aantal jaren meekunnen. Bijvoorbeeld het vernieuwen van de badkamer of keuken en herinrichten van de woonkamer. Bij de professioneel gerunde vakantieparken gebeurt dit geregelmatig, want ‘de houdbaarheidsdatum’ van een interieur wordt steeds korter en de eisen van de gast hoger.

Bekende aanbieders als CenterParcs, LandalGreenparks en Roompot hebben richtlijnen ontwikkeld voor de inrichting van interieurs van vakantiewoningen. De actuele woontrends zien we in 2020 terug in de recreatiewoning. Zo valt de toegenomen aandacht voor duurzame materialen en stoffen op.
In dit verband dient ook te worden genoemd de open keuken en de daarbij behorende technische apparatuur. De open keuken, de keramische kookplaat, de elektrische oven, de afwasmachine, de moderne Italiaanse koffiemachine, sapcentrifuge, ze behoren standaard tot de inrichting van de moderne recreatiewoning. Bij luxe bungalows behoort ook de sauna en jacuzzi tot de faciliteiten.

A-merken in beeld

Naast de keuken en woonkamer zijn ook de slaapkamer en badkamer aangepast aan de eisen van de verwende gast. We zien kwaliteitsmatrassen van hotelkwaliteit. Badkamers met luxueuze douches en ligbad met bubbels Het zijn voorzieningen waarvan de gast  echt niet meer van opkijkt. Ook het zonneterras met loungebanken buiten zijn gewoon geworden, evenals de bijbehorende buitenkeuken of barbecue. In de grote vakantieparken zien we in de interieurs van de recreatiewoningen de bekende a-merken  terug: trendy expresso-machines van Krups of Nespresso, matrassen van AUPING, bad- en douche crèmes van Rituals. 

Gespecialiseerd bureau is Ross Tucker Projectinterieur. Het bedrijf heeft een afdeling recreatie en werkt samen met interieurontwerpers als Femke Arts. ”We zijn betrokken geweest bij interieurconcepten van Landal Landgoed Posterholt. De villa’s  liggen in de bossen. Er is voor modern meubilair gekozen met strakke en ronde lijnen, gecombineerd met diverse materialen. Verder zijn grijsblauwe tinten toegepast”. Mensen zoeken vooral sfeer en comfort tijdens hun vakantie, aldus Femke Arts. Ze voegt eraan toe dat ook een lichtplan onderdeel is van het interieurontwerp. Voor vloeren wordt vaak pvc gebruikt.
“Hout-look kunststof vloeren zijn momenteel populair omdat ze duurzaam, slijtvast en betaalbaar zijn”. Volgens Femke Arts verwachten vakantiegasten in hun recreatiewoning meer luxe dan thuis.

Kortom, bij interieurs van vakantiewoningen gaat het om de beleving van de gast. Die dient een goed gevoel te krijgen tijdens zijn verblijf. Generieke interieurs die toch maatwerk uitstralen is het streven. Het vinden van de juiste balans tussen comfort, gemak, luxe en duurzaamheid, is cruciaal. Onderscheidend vermogen speelt een rol.  

Highlights trends

  • Uitstraling interieur haakt in op het imago van het park
  • Professionalisering interieurarchitecten
  • Toepassing duurzame gerecyclede interieurproducten
  • Gebruik  a-merken  in keuken, bad- en slaapkamer
  • Omgeving vakantiewoning is van invloed op het interieur

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.