DagrecreatieUit Recreatief TotaalVerblijfsrecreatie

Genieten van een ballonvaart in Liechtenstein

Geplaatst op: 16 mei 2023 Geschreven door Linda Fijma

In april waren wij te gast bij Europa-Park. Met een bezoekersaantal van ruim 6 miljoen in 2022 kun je spreken van een van de best bezochte attractieparken van Europa. Tijdens ons bezoek maakten we kennis met het nieuwe themagebied Liechtenstein en spraken we Henk Groenen over de verdere ontwikkelingen en toekomstplannen van het park.

Europa-Park bestaat inmiddels uit 19 themagebieden waarvan er nu, met de toevoeging van Liechtenstein, in 16 gebieden Europese landen zijn nagebouwd. Verdeeld over deze themagebieden bevinden zich shows en meer dan 100 attracties, waarvan 90 procent van Mack Rides zelf en waaronder 13 achtbanen. Doordat de nieuwste producten van Mack Rides altijd eerst in het eigen park worden toegepast, maken bezoekers als eerst kennis met de nieuwste innovaties. Zo was Europa-Park bijvoorbeeld het eerste park waar Virtual Reality op achtbanen werd toegepast.

Doorontwikkelen
Om het resort en de regio op lange termijn aantrekkelijk te houden voor gasten van verder weg, blijft doorontwikkeling belangrijk. “In november 2019 begon Europa-Park dan ook aan een nieuw hoofdstuk met de opening van Waterwereld Rulantica. Dit project is tot nu toe de grootste investering van de familie Mack; 180 miljoen euro inclusief infrastructuur. Een van de meest recente ontwikkeling is de opening van Eatrenalin eind 2022. Een diner-experience waarbij je als restaurantbezoeker wordt ondergedompeld in verschillende werelden. Niet alleen door geuren en smaken, maar ook visueel, akoestisch en middels tastzin en bewegingen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een indrukwekkend samenspel van multimedia-inhoud, gastronomische topprestaties en een gepatenteerde nieuwe ontwikkeling, de ‘floating chair’ van MACK Rides. De gasten worden getrakteerd op een culinair menu van acht gangen. De keuken combineert moderne en internationale invloeden, passend bij de ambiance van de verschillende ruimtes van het restaurant”, vertelt Henk.

Nieuw themagebied
Zoals eerder aangegeven opende Europa-Park dit seizoen ook het nieuwe themagebied Liechtenstein. Liechtenstein ligt oorspronkelijk in de Alpen en is het 4e kleinste land van Europa en het 6e kleinste land ter wereld. Het land staat bekend om zijn grote diversiteit met indrukwekkende bergen, een levendige cultuur, 400 kilometer aan wandelpaden, charmante dorpjes en culinaire hoogstandjes. Al deze details zijn dan ook met veel aandacht doorgevoerd in het themagebied. Het middelpunt van dit gebied is de ballonvaart die volledig is vernieuwd en de naam ‘Liechtensteinse Ballonvaart’ kreeg. Alle luchtballonen hebben de namen gekregen die bij het land horen, zoals de hoofdstad Vaduz. Uit eigen ervaring kunnen we vertellen dat deze attractie vooral populair is bij kleine kinderen en hun ouders.

Duurzaamheid
“Het park hecht veel waarde aan het langetermijnperspectief en het behoud van de regio. Daarvoor werkt het voortdurend aan het verbeteren van de ecologische, economische en sociale duurzaamheidsaspecten en gaat daar ver in. Aanvankelijk lag de focus op natuurbehoud en recycling, maar tegenwoordig houdt het management zich ook bezig met energie-, water-, grondstoffen- en gebouwenbeheer. In 2013 ontving Europa-Park als eerste park ter wereld al het certificaat ‘Green Amusement Park’. Het park kreeg dit certificaat van het internationaal erkende testcentrum TÜV Süd vanwege zijn goede beoordeling voor de winning en het hergebruik van energie. Op dit wordt een 20 ha groot zonnepark gebouwd waarmee het park vanaf 2024 in de zomermaanden geheel op zonne-energie kan draaien”, geeft Henk aan.

Medewerkers
Het familiebedrijf heeft ruim 4.450 medewerkers in dienst. “Aan personeel wordt op vele manieren aandacht besteed, bijvoorbeeld met een campus voor medewerkers en een uitgebreid opleidingsprogramma waarmee medewerkers zich kunnen ontwikkelen naar een andere functie. Dat kan in het park zijn, bij het moederbedrijf Mack Rides of bij een van de dochterbedrijven”, vertelt Henk.

Toekomstplannen
Voor volgend jaar heeft het park grootse ontwikkelingen in petto. Zo zal het 17e Europees themagebied Kroatië geopend worden. In dit gebied wordt op dit moment hard gewerkt aan een gloednieuwe, en zoals Henk het verwoordt ‘vette’ achtbaan Electric Age. Een achtbaan die vele achtbaanliefhebbers enthousiast zal maken.  “Bezoekers kunnen nu al een beetje kennis maken met Kroatië middels een van de nieuwste ‘attracties’ via de nieuwe 360-graden film in de Traumzeit Dome. In ‘Nikola Tesla’s Beautiful Croatia’ vergezellen de kijkers visionair Nikola Tesla bij zijn baanbrekende experimenten met elektriciteit aan het eind van de 19e eeuw en verkennen met hem de bezienswaardigheden van zijn geboorteland Kroatië. De ontdekkingstocht begint midden in zijn laboratorium: de revolutionaire uitvinding van de wetenschapper maakt een geheel nieuwe manier van voortbewegen mogelijk, waarmee de bezoekers op ongekende wijze de mooiste plekken van Kroatië verkennen”, sluit Henk af.


Over Europa-Park
Europa-Park is gelegen in het Zwarte Woud. Het is niet alleen Duitslands grootste attractiepark, maar ook het op een na best bezochte park van Europa. Europa-Park is al acht keer op rij uitgeroepen tot beste park ter wereld! Sinds eind 2019 beschikt Europa-Park over een gigantische Waterwereld: Rulantica. Aan de rand van het park staan 6 bijzondere themahotels en een Camp Resort. Meer informatie over Europa-Park vind je op de website europapark.de/nl.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.