Uit Recreatief Totaal

Geen kalkaanslag en toch lekker water?

Geplaatst op: 4 augustus 2023 Geschreven door Linda Fijma

De Big Green kent vele voordelen

Waar de traditionele waterontharder op basis van zout werkt en calcium en magnesium uit het water haalt, laat de Big Green dit in het water zitten en hoeft het apparaat niet te regenereren waardoor deze geen water verspilt. De technologie van de Big Green zorgt dat de mineralen gekristalliseerd worden, waardoor ze niet langer hechten aan oppervlakten, wat resulteert in lekker drinkwater, maar dan zonder die hinderlijke kalkaanslag.

De technologie in de Big Green is niet nieuw en bestaat inmiddels meer dan 15 jaar, het komt oorspronkelijk uit de Verenigde staten. Martin Kok en Ben Steur houden zich sinds 2014 bezig met het product. Eerst voor de zakelijke markt en sinds 2018 is ook de particuliere markt aangesloten tot hun doelgroep en zien zij nu ook aanvragen van ‘vakantiehuizen’ gestaag groeien.

Hoe werkt de Big Green?

“De werking van de Big Green is heel simpel. Calcium en magnesium, de mineralen die voor kalkaanslag zorgen, worden omgezet in kristallen van een halve micron groot. Deze kristallen kunnen simpelweg niet meer hechten. We halen de mineralen niet uit het water maar zorgen ervoor dat ze geen aanslag meer kunnen veroorzaken. De hardheid blijft gelijk, wat weer beter is voor leidingen en apparatuur. Het is een duurzame en milieuvriendelijke oplossing die overal toepasbaar is.

Dat de mineralen in het water blijven heeft voordelen ten opzichte van andere systemen die de mineralen er wel uithalen. Met name voor klanten die te maken hebben met het periodiek testen van het water, de drinkwaterwet schrijft voor dat je een minimale hardheid van 5,6 DH in het water nodig hebt. Systemen die de mineralen eruit halen komen daar niet aan. Vandaar dat veel bedrijven er voor kiezen om het dan maar zo te laten en de aanslag voor lief nemen. Dat hoeft nu dus niet meer.

Het systeem is te verkrijgen met en zonder actief kool. Als het water eerst door een actief koolfilter gaat, waar chemische stoffen, zware metalen, chloor en bezinksel uit het water worden gehaald worden de geur, kleur en smaak van het water verbetert. Hierdoor geniet de eindgebruiker van lekker smakend gefilterd water en nergens meer kalkaanslag.”

Hoe zit het met installatie en onderhoud van de Big Green?

“De installatie van het apparaat is meestal met een paar uur voor elkaar. Het apparaat neemt weinig ruimte in beslag en past bijna overal. Het onderhoud is eens per 3 jaar het vervangen van de korrels en het kool. We houden in onze systemen bij wanneer er onderhoud nodig is en nemen dan ruim van tevoren contact op. Verder hoeft er niets te gebeuren aan de installatie.”

Wat zijn de grootste voordelen voor de recreatiebranche?

“De voordelen van kalkpreventie zijn op zich wel bekend, je apparatuur gaat langer mee en schoonmaken gaat veel makkelijker, maar het is in dit geval misschien even goed om de voordelen ten opzichte van andere systemen te noemen. Je verkleint de kans op legionella, het is zo goed als onderhoudsvrij, niks bijvullen, niks afstellen en geen periodieke werkzaamheden, maar slechts een keer per 3 jaar een onderhoudsbeurt. Het apparaat produceert geen afvalwater en hoeft niet te regenereren. Het water is geschikt voor cv en warmtepomp (het water is niet corrosief). En als laatste is het een milieuvriendelijke en duurzame oplossing.

En zoals eerder al even besproken, verbetert het drinkwater. Omdat in de Big Green een actief koolfilter zit, halen we ook veel stoffen die niet in ons drinkwater thuishoren uit het water. Hierdoor verbetert de geur, kleur en de smaak van het water.”

Meer weten over de Big Green? Neem contact op met Martin of Ben via big-green.nl of 0299 321188

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.