Uit Recreatief Totaal

Expo2020 als katalysator voor economische ontwikkeling

Geplaatst op: 31 augustus 2021

Expo2020 Dubai wordt gehouden van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022. Het is het grootste evenement dat ooit in de Arabische wereld gaat plaatsvinden en zal een katalysator zijn voor de toekomstige duurzame, veerkrachtige en gediversifieerde economie.

Dubai onder druk

‘Het goudscheppen is voorbij in Dubai’, kopte het NRC al in november 2019. Velen denken dat Dubai teert op olie-inkomsten. Feitelijk moet ze het al decennialang hebben van andere (groei)sectoren, zoals vastgoed en financiële dienstverlening. Maar ook deze sectoren komen onder druk te staan, met name de vastgoedsector kreeg al behoorlijke klappen te verduren door overaanbod, leegstand en daardoor dalende huizenprijzen. De corona crisis kwam daar nog bovenop.

Paradepaardje toerisme

Het paradepaardje ‘toerisme’ maakte grote groei door het afgelopen decennium en bezorgde Dubai in 2017 een 4e plek in de wereldranglijst ‘meest bezochte steden met 16 miljoen internationale bezoekers’ (businessinsider.com). Maar Dubai zou Dubai niet zijn zonder een mega-missie van maar liefst 20 miljoen internationale toeristen op jaarbasis. Hobbels op de weg zijn er nauwelijks, want Dubai overtreft zichzelf keer op keer. Bijzondere projecten zoals Museum of the future, Meydan Mall (vloeroppervlakte > 5 miljoen m2!) en Nakheel Tower (die de Burf Khalifa moet overtreffen met maar liefst 1200 meter), zijn innovatieve ontwikkelingen met een enorme aantrekkingskracht op toeristen. Die blijven dus echt wel komen.

Expo2020 Dubai

Toch lijkt de grootste groei voorbij, gezien het aantal toeristen dat blijft steken. Dubai zakte zelfs naar de 7e plek van meest bezochte wereldsteden (2019). Maar er is een lichtpuntje. Want ondanks de aanhoudende corona crisis, is op dit moment Expo2020 alles wat de klok slaat en deze wereldtentoonstelling zal de reis- en ontdekkingslust van velen weer doen ontluiken. De geraamde 20 miljoen bezoekers zal wellicht niet worden gehaald, maar het grootste evenement in de Arabische wereld zal veel publiciteit genereren op het wereldpodium. Dit betekent niet alleen een stijging van het bruto binnenlands product tijdens de piekperiode van zes maanden (zoals bezoekersuitgaven aan tickets, merchandise, eten en drinken, hotels, vluchten en lokaal vervoer), maar tevens dat het nog tot in de lengte van jaren vele bezoekers naar het hemelse emiraat zal trekken en daarmee economische naweeën zal generen.

Lange termijn investering

En daar is over nagedacht, want toen Dubai in 2013 het bod won om de Expo te mogen organiseren is de ‘route naar 2020’ in volle gang gezet. Voor Dubai betekent Expo2020 een uitgelezen kans tot ‘national branding’ en moet het Dubai presenteren als een dynamische hub, een toekomstgerichte stad met hypermoderne infrastructuur waar sectoren als architectuur, hospitality en luchtvaart floreren. En daar hangt een prijskaartje aan. Aangenomen wordt dat er een totale investering van een slordige 9 miljard US-dollars gemoeid gaat met Expo2020, geld dat ten goede komt aan Dubai en de VAE. De overheid heeft geschat dat Expo2020 meer dan 277.000 nieuwe banen zal creëren in de VAE, in verschillende sectoren, waaronder zakelijke dienstverlening, vastgoedsector, detailhandel, hotels, bouw, horeca en transport. Voor de bouwsector betekent een dergelijk evenement alleen al veel werkgelegenheid op de site (waar feitelijk een heuse stad wordt neergezet) en tevens in de realisatie van ondersteunende infrastructuur, zoals het wegennetwerk, hotels, woon-communities en uitbreiding van het publieke transportnetwerk.

Nalatenschap

Expo2020 moet tevens, als nalatenschap, bijdragen aan het genereren van nieuwe bedrijven, bbp-groei en banencreatie in de hele regio om een duurzame, veerkrachtige en gediversifieerde economie te ondersteunen. Al met al moet de investering een multipliereffect opleveren van om en nabij 33,5 miljard US-dollars voor de economie én 905.200 werkjaren tussen 2013 en 2031; dit blijkt uit een onafhankelijk rapport dat is gepubliceerd door het wereldwijde adviesbureau EY. De revenuen moeten vooral ten goede komen aan kleine en middelgrote ondernemingen, een kerncomponent van de VAE-economie, en creativiteit en innovaties bevorderen (www.expo2020dubai.com).

Boom or hangover?

Los van de corona crisis die voorafgaat aan Expo2020, waardoor alles in ander perspectief staat, blijft de vraag bij evenementen van dit formaat altijd: wordt het een ‘boom or hangover’? De meningen zijn erover verdeeld. Eenzelfde discussie speelt bij Nederlandse Floriade Expo’s die elke 10 jaar worden georganiseerd. Het succes van Expo2020 (of de Floriade) moet niet worden gevonden in de aantallen bezoekers en culturele en zakelijke evenementen, maar of het al dan niet een zinvolle erfenis kan verzekeren, die banen en echte economische diversificatie creëert voor lange termijn.

EXPO2020 FACTS

– De Wereldtentoonstelling Expo2020 wordt voor de 35ste keer georganiseerd; het is een jaar uitgesteld en wordt gehouden van 01-10-2021 tot 31-03-2022.

– Het evenementen terrein bedraagt 4,5 km2 en is centraal gelegen tussen de steden Dubai en Abu Dhabi;

– Er nemen meer dan 200 landen en organisaties deel en men verwacht ruim 20 miljoen bezoekers, waarbij 70% van de bezoekers van buiten de VAE komt;

– Het centrale thema is ‘Connecting Minds, Creating the Future’. Deze slogan wordt ondersteund door drie subthema’s/districten: opportunity, mobility & sustainability.

– De Nederlandse inzending omvat een circulair klimaatsysteem, waarmee Nederland haar kennis en kunde op het gebied van water, energie en voedsel wil laten zien (www.dutchdubai.com). – Als Expo haar deuren sluit in maart 2022 zal het evenemententerrein worden getransformeerd naar de bloeiende stad ‘District 2020’, waarbij 80% van de Expo gebouwen en constructies een tweede leven krijgt en waar tevens het indrukwekkende Dubai Exhibition Centre (DEC) wordt gehuisvest. District2020 is tevens één van de vijf stedelijke centra die als stedelijk ontwikkelingsgebied is aangewezen in het Dubai 2040 Urban Master Plan (www.district2020.ae).

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.