Uit Recreatief Totaal

Drukbezochte badplaats met Legoland Discovery Centre nóg een attractie rijker

Geplaatst op: 5 oktober 2021

Reportage nieuwste familie-uitje in Scheveningen

Vlak voor de zomervakantie opende Legoland Discovery Centre de deuren aan de Scheveningse boulevard. Pal naast het Kurhaus is er een betoverende ondergrondse wereld van het befaamde Scandinavische speelgoed gebouwd. Vooral vorig jaar tijdens de eerste coronazomer werd de badplaats meer dan ooit bezocht. Heeft de o-zo-drukke boulevard dan nog wel zo’n extra attractie nodig? Ik nam proef op de som en sprak met Maaike Schröeder.

Dat overtoerisme sinds vorige zomer een issue is op Scheveningen blijkt wel zodra de zon zich laat zien. Lange wachtrijen voor parkeergarages, files op de uitvalswegen en een overload aan huurscooters die random ergens op straat staan. In 2018 werkte ondergetekende zelf mee aan de toen 200e verjaardag van badplaats. Een jaarlang Feest aan Zee om het Haagse strand in nieuw daglicht te zetten. Ook toen al waren er buitenproportionele piekdagen in het seizoen, maar ook heel veel dagen dat er best wel wat meer reuring mocht zijn op het strand en aan de boulevard. Terwijl er toen gevierd werd met veel culturele festiviteiten, werd er ook flinkgebouwd aan de Noordelijke boulevard met gloednieuwe parkeergarage. De andere metersdiepe bouwput was Legoland in wording. Uiteraard duurde het even voordat de ‘Brickmasters’ een megareplica van de Hofstad met miljoenen steentjes gebouwd hadden en de vele werkplaatsen waren ingericht. Op 24 juni was het moment dan eindelijk daar, een eerste Legoland binnenattractie in Nederland.

Legoland kinderen spelen

“Dit Legoland Discovery Centre is geen openluchtpark zoals je die vanuit Denemarken kent,’’ vertelt Maaike Schröeder die voor exploitant Merlin Entertainment (o.a. Sea Life, Madame Tussauds) werkt. “Het is een binnenattractie en daarmee een enorme aanvulling op het aanbod in Scheveningen. We zijn er voor gezinnen met kinderen van 3 tot 12 jaar oud en dagen kinderen en hun (groot)ouders uit om samen te werken, kritisch te denken en probleemoplossend te werken. Dat doen we uiteraard door zelf te bouwen en spelen met het mooiste speelgoed wat er is.”

Ondergronds spelen

Het Discovery Centre ligt ondergronds, letterlijk onder de boulevard. Je ogen worden bij binnenkomst direct naar het enorme modelwerk van Den Haag getrokken. Iconische gebouwen zoals het Vredespaleis, Binnenhof, de Haagse tieten, Pier, vuurtoren en Kurhaus zijn te bewonderen. De dag- en nachtsimulatie en bewegende items blijven dat je ernaar blijft kijken. Maar er is meer! Er zijn 7 verschillende gethematiseerde speelzones van Dublo tot Friends en Ninjago. Ik zie werktafels met vooral ontiegelijk fanatiek bouwende (groot)ouders. Je kunt zelfs je bouwwerk testen, door hem bij een kleine lokale aardbeving te laten schudden of van de racebaan te laten roetsjen. De 4-bioscoop, een attractierit Imagination Express met een interactieve lasertoverstaf en klim en klauterspeeltoestellen maken het af. Voor een natje en een droogje is er een klein café. “Op dit moment kunnen bezoekers een dagdeel bij ons verblijven. Of van 9.30 tot 12.00 of van 13.00 tot 15.40 uur,’’ vertelt Schröeder verder. Tussendoor maken we extra intensief schoon. Straks als alle versoepelingen doorgevoerd zijn, verwachten we ook dat bezoekers zo’n 2-3 uur blijven. Daarna is er uiteraard even tijd om uit te waaien op het strand. Een combinatieticket met ons zusterbedrijf Sea Life is ook zeker mogelijk. Als dagattractie denken we dat de meeste bezoekers uit Zuid-Holland zullen blijven komen. Hoewel dit nog de enige Legolandvestiging is in Nederland, dus dat trekt uiteraard ook echte fans aan.” Over exacte bezoekersaantallen wil de zegsvrouw geen uitspraken doen.

Volwassenen

“Omdat de attractie gebouwd is vanuit de belevingswereld van een kind is deze meer geschikt voor kinderen. Ook willen we dat kinderen onbevangen en veilig kunnen spelen en daarom dus de regel dat de volwassenen een kind bij zich dienen te hebben om naar binnen te kunnen. We begrijpen dat dat een teleurstelling voor velen, want er zijn vele AFOL’S (Adult Fan of LEGO red.). Door het tv-programma Brickmaster en tegelijkertijd de lockdown wordt er ook door volwassenen meer dan ooit gebouwd. We denken er nu aan om het najaar Adult Only openstellingen te doen met workshops modelbouwen,’’ besluit Schröeder. Ik ben blij dat ik met eigen ogen wel het prachtige modelwerk van mijn geboortestad heb aanschouwd, ook zonder ‘leen’kinderen voor dit uitje. Een bezoek, zelfs op een regenachtige zomerdag, aan deze attractie is zeker een kwalitatieve verrijking op Scheveningen. Én op een hete zomerdag is het ondergronds aangenaam koel. Voor €20,- per persoon heb je dan ook veel speelplezier, en kun je nog niet genoeg van de steentjes krijgen? Aan de boulevard vind je uiteraard een shop waar je naar hartenlust de mooiste sets kunt uitzoeken.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.