Uit Recreatief TotaalVerblijfsrecreatie

“De vakantieganger anno 2023 is op zoek naar een blijvende herinnering”

Geplaatst op: 28 september 2023 Geschreven door Linda Fijma

Laurens Taekema is oprichter en eigenaar van Parkvakanties. Na de studie Hogere Informatica is hij de onlinewereld ingerold en, na diverse webbureau’s, uiteindelijk in 2005 voor zichzelf begonnen met het pionieren in de online travelbranche. Ondernemen met plezier en passie en jezelf ontwikkelen tot een specialist in de markt ziet hij als belangrijkste eigenschappen. In 2008 is Parkvakanties ontstaan vanuit diezelfde gedachte en dit vakantie-platform is inmiddels uitgegroeid tot dé vakantiepark-expert van Nederland. Tijd om met Laurens in gesprek te gaan over zijn ervaringen in de verblijfssector.

Laurens vertelt; “Het doel met Parkvakanties is om een zo compleet mogelijk overzicht te geven van vakantieparken in Nederland en de rest van Europa. Vakantie- en bungalowparken kunnen eenvoudig vergeleken worden, maar daarnaast proberen we met Parkvakanties vooral de bezoekers zo goed mogelijk te informeren met uitgebreide parkinformatie en te inspireren met mooie artikelen en rijkelijk beeldmateriaal. Vanuit deze rol volg ik de bungalow- en vakantieparken branche al ruim 15 jaar en heb ik de sector ingrijpend zien veranderen.”

Welke parken springen er volgens jou uit qua techniek die zij doorvoeren op hun park?

“De afgelopen 5 tot 10 jaar is er enorm veel veranderd. In de gehele branche heeft de digitalisering zijn intrede gedaan en er is op grote schaal geïnvesteerd in technische toepassingen. Dit zowel voor de verbetering van de customer journey van de gasten als voor het functioneren van het personeel en de parkfaciliteiten an sich. Operationele processen worden verbeterd waardoor er tijd en geld wordt bespaard. Inmiddels zijn veel vakantieparken alweer een stap verder. Bij deze parken is een app op de mobiele telefoon een middel om nagenoeg alles voor, tijdens en na het verblijf te regelen. Van het huren van een fiets of het reserveren van een tafel in het restaurant tot het digitaal contact opnemen met de beheerder of het openen van de deur van de accommodatie. Het gemak en de tijdsbesparing dragen bij aan het zo waardevol mogelijk maken van de vakantietijd voor de gasten.

Kun je een aantal verschillende manieren van hedendaagse techniek benoemen per park?

“Een goed voorbeeld van een vakantiepark waar de hedendaagse techniek breedvoerig wordt toegepast is resort Brinckerduyn in het Friese Appelscha. Op dit nieuwe resort met luxe villa’s – grotendeels met privé zwembad en sauna – wordt de techniek optimaal ingezet voor een ultieme gastbeleving. Na het boeken – wat uiteraard vlekkeloos verloopt – begint de ‘reis’ en word je middels goed getimede e-mails voorbereid op je avontuur. Je krijgt informatie over je verblijf en wordt alvast geïnspireerd met tips voor activiteiten en uitjes in de omgeving. Intussen vul je ook je kenteken in, zodat je bij aankomst direct door de slagboom kunt rijden. De reeds ontvangen deurcode voorziet in een keyless entry en je vakantie kan beginnen.

De vakantiewoningen op Brinckerduyn zijn verder voorzien van veel luxe zoals een airco en een design keuken met wijnklimaatkast en een quooker, maar unieker is de domotica die je er kunt vinden. Er is een centraal digitaal bedieningspaneel voor verlichting, geluid en temperatuur. Je kunt per ruimte de verlichting naar wens aanpassen of uitzetten. Daarnaast beschikt de vakantiewoning over slimme speakers en een slimme thermostaat. Je kunt de woning precies instellen naar jouw stemming. Dimlichten en zwoele muziek of liever alles open en de natuur naar binnen halen – alles kan met een druk op de knop.

De gasloze vakantiewoningen zijn bovendien klimaatpositief. Ze leveren meer op dan ze verbruiken door de toepassing van zonnepanelen en hoogwaardige materialen die goed isoleren. Een oplaadpunt voor elektrische auto’s en fietsen en een zeer praktische aan-uit knop voor het hele huis zorgen eveneens voor een duurzaam verblijf.

Toegang tot het onbemande clubhuis – met futuristische look – krijg je met jouw deurcode. Vervolgens kun je hier hapjes en drankjes aanschaffen voor je verblijf. Betalen doe je ter plekke contactloos. Het clubhuis fungeert ook als startpunt voor activiteiten die je kunt ondernemen op het resort.”

Welke soorten technieken denk jij dat met name belangrijk zijn op een park om geregeld te hebben?

“Het verblijf, de accommodatie, moet fijn zijn, maar daar is de techniek nog niet leading. Die rol is weggelegd voor de service. Tijdens het boeken en met name daarna, tijdens het verblijf. Hoe kan ik inchecken? Waar vind ik informatie over de openingstijden? Hoe maak ik een reservering voor een activiteit? Deze informatievoorziening is onontbeerlijk, maar nog beter is het als er ook acties ondernomen kunnen worden middels een app, bijvoorbeeld het reserveren van activiteiten of het openen van de deur.”

Als ‘gast’ heb je veel ervaring bij parken, wat vind jij belangrijk dat er geregeld is qua techniek als je er verblijft?

“Ik vind het fijn als zaken en voorzieningen goed werken en je er geen omkijken naar hebt. En indien er wel vragen zijn dat je de antwoorden hierop eenvoudig kunt vinden in de app of online. Een app die snel en functioneel werkt is een must. Dit is overigens makkelijker gezegd dan gedaan, want vaak zie je nog dat zaken op dat vlak niet goed uitgewerkt zijn of zelfs niet goed functioneren.

Overige technische voorzieningen die een verblijf kunnen veraangenamen zijn bijvoorbeeld automatische sfeerverlichting op het park of technische voorzieningen om een restaurantbezoek beter te maken. De afgelopen tijd zie je bijvoorbeeld op diverse vakantieparken robots in de bediening. Ook al is dit voor sommige mensen even wennen, dit kan toch zorgen voor een betere ervaring – want je wordt sneller geholpen. Daarnaast vind ik het zelf altijd fijn als een vakantiepark duurzaamheid in een hoog vaandel heeft staan.”


Wat zou je een park meegeven als tip om vooral aan te denken als we het hebben over de juist techniek inzetten?

“Blijf op de hoogte van de mogelijkheden en zorg – los van de kostenbesparingen die je kunt behalen met het toepassen van de juiste technieken – voor een goed gestroomlijnde gastervaring. Deze hoeft niet altijd high-tech te zijn, maar dient wel aan te sluiten bij de behoefte van de bezoekers.”

Los van techniek, welke trends zie je voorbijkomen sinds het afgelopen jaar op parken die je hebt bezocht?

“Meer ruimte voor omgeving en natuur. Onlangs bezocht ik het nieuwste vakantiepark van Landal in België, Landal Forest Resort Your Nature. Hier viel met name op dat – los van de unieke en prachtige ecolodges – de ruimte en natuur hèt verkooppunt van het park zijn. Het park is ruimtelijker opgezet dan welk ander vakantiepark ook waar ik geweest ben. Er zitten complete stukken bos midden in het park. Dit vakantiepark is bovendien geheel autovrij. Je kunt hier dus daadwerkelijk niet met de auto bij je accommodatie komen. Hiervoor is een elektrische shuttledienst beschikbaar of je kunt fietsen – en voor liefhebbers een golfkarretje – huren. Meer unieke accommodaties is tevens een trend en ook deze zie je hier terug in bijvoorbeeld de Treeloft ‘boomhut’ en ‘The Leaf’, een bladvormige accommodatie.”

Hoe denk je dat deze trends zich het komende jaar gaan ontwikkelen?

“Ik denk dat rust, ruimte en natuur in combinatie met luxe en een goed recreatieaanbod in de omgeving steeds belangrijker gaan worden. Je ziet in Nederland ook steeds meer kleinschalige vakantieparken en dat is niet alleen omdat er bijna geen ruimte meer is, maar ook simpelweg omdat hier meer vraag naar is.”

Als gast, hoe ervaar jij Glamping accommodaties? Wat mist er nog, wat zou je nog graag zien en wat vind je helemaal top?

“De standaard Glamping- en safari-tenten zijn inmiddels wel bekend, maar voorzien nog altijd prima. Het blijft echter leuk als deze branche zich ook blijft vernieuwen. Net even iets luxer, je hebt ze erbij met een hot tub tegenwoordig, of juist met een andere tent-soort. Gethematiseerd kan er ook nog het een en ander bedacht worden. Ik vind het zelf sterk als een park hierop durft in te zetten en dit op overtuigende wijze door weet te voeren. Dit geeft de gasten een blijvende herinnering en dat is waar de vakantieganger anno 2023 naar op zoek is.”

Meer info over Parkvakanties? Kijk op www.parkvakanties.nl.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.