Wereld van Weelde: een sterk business model met een duurzame visie

In het hart van recreatiegebied Nieuw Wulven, tussen Utrecht, Houten en Bunnik, verrijst deze zomer een bijzonder project: Wereld van Weelde. We bezochten de plek tijdens de laatste loodjes van de bouw; de opening is gepland net voor het uitkomen van dit nummer.
Onder leiding van de Houtense ondernemer Saskia Hagedoorn wordt hier een duurzame ontmoetingsplek gecreëerd, waar natuur, gastronomie en gemeenschap samenkomen. “Dit gebied verdient een plek die schoonheid, rust en betekenis samenbrengt,” zegt Hagedoorn. “In de moestuin wordt het voedsel geteeld dat door de chef-koks elke dag vers wordt bereid tot heerlijke gerechten.”
Een visie geworteld in de natuur
Wereld van Weelde is veel meer dan een restaurant; het is een levendig ecosysteem dat letterlijk geworteld is in de natuur. Op vier hectare grond past het team agroforestry-methoden toe, waarbij bomen, struiken, gewassen en kruiden niet alleen een heerlijke oogst opleveren maar ook de biodiversiteit versterken. “We willen de grens tussen natuur en voedselproductie vervagen,” aldus Hagedoorn. Groenten, fruit en kruiden groeien hier in harmonie met de natuur, en worden direct verwerkt in een keuken die voor 99% biologisch is.
Het gebouw zelf is een statement. Biobased materialen — waaronder hergebruikt hout uit damwanden, vlonders en Oost-Europese schuren, leemstuc, kurkvloeren en kurkbehang — geven het geheel een warme, aardse uitstraling en heerlijk binnenklimaat. “Kurk is fantastisch,” zegt Hagedoorn. “Je stript de boom zonder hem te kappen én het verbetert de akoestiek. Daarna herstelt de boom zich vanzelf, waardoor het volledig hernieuwbaar is.” Technisch is het pand uitgerust met triple glas, zonnepanelen, een warmtepomp en vloerverwarming. Duurzaamheid is hier geen marketingterm, maar tot in het fundament doorgevoerd. “Alles wat we hier doen sta ik achter en doen we omdat we er zelf in geloven, zowel uit ideaal perspectief als ondernemerschap.”
Van corporate carrière naar duurzaam ondernemerschap
Voordat ze aan Wereld van Weelde begon, werkte Hagedoorn jarenlang in het duurzame bedrijfsleven, onder andere binnen de sector voor hernieuwbare energie en circulaire innovaties.. “Ik vind het geweldig om een bedrijf op te zetten vanuit niets en een positief voorbeeld te kunnen zijn voor anderen om ook iets duurzamer te gaan leven”. Voor haar is Wereld van Weelde het antwoord op de vraag wat er gebeurt als idealisme en ondernemerschap samenkomen.
“Natuurlijk is het spannend. Een investering van bijna drie miljoen euro maak je niet zomaar. Maar mijn plan op deze plek klopt — inhoudelijk, esthetisch en economisch. En een grote uitdaging past gewoon ontzettend goed bij mij.” Het plan heeft ze in 2023 gemaakt, in 2024 begon de bouw en nu, halverwege 2025, is het bijna klaar. De bouw en aanleg van het terrein stuurt ze zelf aan. “We bouwen hier aan iets dat je voelt zodra je het terrein oploopt. Mensen herkennen echtheid. En dat maakt het verschil.”
Een plek voor iedereen
Wereld van Weelde wil niet alleen inspireren, maar ook uitnodigen. “Of je nu komt wandelen, lunchen, vergaderen of met je kinderen op ontdekkingstocht wilt — het moet toegankelijk zijn voor iedereen,” zegt Hagedoorn. De locatie biedt een grote zaal met balkon, kleinere ruimtes voor zakelijke bijeenkomsten en uitzicht op het groen. Er passen 130 personen in de grote zaal en het restaurant beschikt straks over 130 zitplekken, met een evenwichtige verdeling tussen binnen en buiten.
Het interieur bestaat uit zorgvuldig geselecteerde tweedehands meubels, natuurlijke materialen en aardse tinten. Buiten worden een grote verscheidenheid aan bomen, struiken, kruiden en bloemen geplant en komt er een educatieve bijenstal. Daarnaast gaat Wereld van Weelde investeren in de bestaande openbare speeltuin in het gebied, zodat ook kinderen uit de buurt profiteren van deze ontwikkeling.
Kwaliteit als verdienmodel
Hagedoorn is uitgesproken over hoe duurzaam en commercieel elkaar niet hoeven te bijten. “Je hoeft geen concessies te doen aan kwaliteit om duurzaam te zijn. Integendeel. Genieten en een betere wereld gaan perfect samen.”
Het menu wordt overwegend plantaardig, maar niet dogmatisch. “Geen biefstuk, maar ook niet alleen maar groente,” grapt ze. Ze bemoeit zich tot op zekere hoogte met het menu, maar laat het team ruimte voor creativiteit. De keuken zal seizoensgebonden koken, met veel uit eigen tuin. “We richten ons ook op mensen die helemaal niet bezig zijn met duurzaamheid,” zegt ze. “Die gewoon een mooie plek en iets lekkers zoeken. En ongemerkt nemen ze iets mee naar huis. Een idee. Een ervaring.”
Samenwerking en toekomstvisie
Wereld van Weelde is tot stand gekomen in samenwerking met Staatsbosbeheer, de gemeente Houten en de provincie Utrecht. “We zijn onderdeel van een groter systeem. Zonder draagvlak vanuit de omgeving ben je nergens,” aldus Hagedoorn.
Het natuurgebied rondom het restaurant blijft vrij toegankelijk. De recreatieve waarde wordt vergroot, niet beperkt. “We versterken wat er al is. We voegen wat toe.” Met de opening gepland voor juni 2025 is Wereld van Weelde een voorbeeld van wat er mogelijk is wanneer visie, vakmanschap en vertrouwen samenkomen. Het is een vooruitstrevend project, dat laat zien hoe duurzaamheid niet alleen een morele plicht is, maar ook een motor voor innovatie, gemeenschap en economische waarde.
Auteur: Micha Reij
Uw nieuws op de website
Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.