Uit Recreatief Totaal

Sterke groei van wegen en paden aangelegd met halfverharding

Geplaatst op: 7 oktober 2020

Steeds vaker wordt er bij wegen en paden in een natuurlijk ontwerp gekozen voor ‘halfverhardingen’. Voor recreatiebedrijven speelt mee dat de natuurlijke uitstraling beter past bij de recreatieve omgeving. Veel terreinbeheerders zien daarnaast ook grote voordelen voor de waterberging en waterbeheersing van een gebied. 

Wat zijn halfverhardingen? 

Bij Van de Bijl & Heierman gaan we in gesprek met een specialist op dit gebied: Martin Stufken. Hij wees ons op de sterke groei van deze vorm van aanleg van halfverharde wegen en paden. Halfverhardingen zijn ondergronden die zijn samengesteld uit kleinere delen zoals bijvoorbeeld grind, schelpen of puin. Deze worden samengeperst tot een stevige ondergrond, die nog wel het nodige regenwater doorlaat. Er zijn halfverhardingen mét en zonder bindmiddel. 

Zijn halfverhardingen vooral geschikt voor recreatieve fiets en wandelpaden of is het ook geschikt voor (licht) autoverkeer? 

Stufken: “Er zijn verschillende soorten halfverhardingen. Afhankelijk van het gebruik kies je een bijpassend product. We hebben met diverse halfverhardingen goede ervaringen bij zwaardere belasting, zoals bijvoorbeeld van auto’s.”

Wat is de verhouding tussen de prijs van een verharding en een halfverharding?

Stufken: “Voor halfverharding moet je rekening houden met een bedrag tussen de € 10 en € 20 per m2. Bij verhardingen, zoals bijvoorbeeld klinkers of asfalt, zit je al snel op een bedrag tussen de € 20 en € 40,-.” 

Heeft onkruid meer kans in een halfverharding ? Hoe vaak moet je het onderhouden? 

Stufken: “Hier moet je onderscheid maken tussen gebonden en ongebonden halfverharding. Een gebonden halfverharding heeft nauwelijks onderhoud nodig; er groeit ook vrijwel geen onkruid op. Bij een ongebonden halfverharding krijgt het onkruid meer kans en moet je af en toe het onkruid verwijderen. Wij hebben daarvoor een systeem in huis; de VEGAWAY® Daarmee verwijder je het onkruid, met wortel en al, uit de paden. Als je daarnaast enkele malen per jaar een thermische onkruidbeheersing toepast, dan ziet het geheel er netjes en goed onderhouden uit.”

Hoe voorkom je dat er na een regenbui plassen en modder ontstaat op een pad? 

Stufken: “Dat is een kwestie van goed aanleggen. Cruciaal is dat je de halfverharding degelijk en hoog genoeg aanlegt. Zo kan het water naar de zijkanten afvloeien. Verder is het belangrijk om de halfverharding met een asfaltspreidmachine aan te brengen zodat je een homogeen pakket creëert.”

Op welke manier dragen halfverhardingen bij aan een duurzamer bedrijfsvoering? 

Stufken: “Je zou het misschien niet verwachten in ons waterrijke land, waar het regelmatig regent; maar in grote delen van Nederland is verdroging een probleem (aan het worden.) Vanuit de overheid zijn er al diverse campagnes opgezet om verstening tegen te gaan. Hemelwater dat op stenen wegen en paden terecht komt wordt meestal afgevoerd via het riool. Dat willen we voorkomen. Water op halfverhardingen sijpelt door naar de ondergrond en draagt daarmee bij aan een goede grondwaterstand.”

Ook de herbruikbaarheid van het materiaal wordt als duurzaam argument erkend. Stufken: “Steeds meer bedrijven willen bewust cradle to cradle werken. Doordat halfverhardingen gebruik maken van natuurlijke materialen kun je ze vrij eenvoudig weer hergebruiken.”

Zie jij nog meer voordelen van het gebruik van halfverhardingen? 

Stufken somt nog een lijstje op van de voordelen die hij in de praktijk tegenkomt: 

  • Bij paden die naast bomen staan heb je soms het probleem dat boomwortels het wegdek kapot drukken (boomwortelopdruk). Dat probleem doet zich bij halfverhardingen veel minder vaak voor. Het schadebeeld is veel minder schokkend. Bovendien zijn eventuele herstelwerkzaamheden een stuk eenvoudiger en goedkoper. 
  • Veel recreatieve omgevingen kiezen voor halfverhardingen omdat het er natuurlijker uitziet. Je maakt vaak gebruik van natuurlijke materialen, zoals grind en steensoorten. 
  • Helfverhardingen zijn bijzonder flexibel in de toepassingen. Zeker als de ondergrond ongelijk is, dan is een halfverharding de meest praktische oplossing van het aanleggen van wegen en paden. 

Welke nieuwe materialen zijn er de laatste jaren bijgekomen om halfverhardingen te realiseren?

Hansegrand; Dit zijn mengsels van 100% natuurlijke materialen, zoals hoogwaardig

split, grind en speciaal zand. Het geheim van de smid zit in de ‘premix’. Dat is een unieke mix van natuurlijke grondstoffen, die hun oorsprong vinden in de ijstijd.

Graustabiel; Dit product is afkomstig uit een steengroeve en heeft als unieke eigenschap dat het een zeer hoog draagvermogen heeft, terwijl het de goede waterdoorlatendheid behoud. Het product is in vier kleurvarianten leverbaar. 

Meer informatie: www.vdbh.nl

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.