Uit Recreatief Totaal

Smart-toepassingen en schone lucht veraangenamen verblijf in de recreatiewoning

Geplaatst op: 27 november 2020

Het doel van een vakantie is zorgeloos genieten. Zonder stress en angst in de natuur genieten, samen met onze partner of familie. Quality time beleven. Dit vakantiegevoel wordt gestimuleerd door een vakantiewoning voorzien van allerlei extra’s, zoals smart-toepassingen die het verblijf veraangenamen. Een optimale leefomgeving met zuivere lucht behoort daar ook toe. Een ‘schoon’ gezuiverd binnenklimaat ondersteunt een veilig gevoel en draagt bij aan een positieve beleving van onze vrijetijd.

Door de coronapandemie krijgen luchtkwaliteit en ventilatiesystemen van vakantiewoningen opeens extra aandacht gekregen. De luchtkwaliteit in gebouwen en openbare ruimten zoals scholen, vakantieparken en recreatiewoningen is jarenlang een non- issue geweest. Ventilatie en luchtkwaliteit zijn immers geen sexy-onderwerpen om een vakantiewoning aan te prijzen. De impact van de luchtkwaliteit op onze gezondheid echter is door de coronapandemie alleen maar toegenomen. Hoe gaan vakantieparken hier mee om?

Belang luchtkwaliteit

De focus van vakantieparken als Center Parcs, Landal Greenparks, Roompot en Droomparken was bij de exploitatie al meer en meer komen te liggen op de reductie van CO2 en investeringen op het gebied van duurzaamheid. Het verbeteren van de luchtkwaliteit in openbare ruimten zoals zwembaden maar ook in recreatiewoningen hoort daar nu bij. Parken van Center Parcs zijn sinds 2020  Green Key-gecertificeerd. Center Parcs stelt zich bovendien ten doel in 2022 70% minder CO2-uitstoot te realiseren. Ook Landal ziet Green Key-certificering als speerpunt van het beleid.

Anneke Metzger, directeur facilitaire zaken bij Landal GreenParks licht de visie van Landal op duurzaamheid en de aandacht voor luchtkwaliteit in parken toe.

“Op diverse parken zoals Landal ‘t Loo zijn de vakantiewoningen reeds uitgevoerd met digitale toegangscontrole. We hebben bovendien op meerdere parken de ‘groene knop’ waar bij binnenkomst/weggaan alle elektra wordt uitgeschakeld om daarmee energie te besparen. (natuurlijk exclusief de koelkast), In het geval van geurverontreiniging zijn er speciale apparaten die geplaatst worden om de lucht weer te reinigen.”  

Faciliteiten aangepast

Anneke Metzger : “Bij Landal zijn alle faciliteiten aangepast aan de coronarichtlijnen die zorgen voor een veilige omgeving voor gasten en medewerkers. We hebben daarnaast veel vernieuwingen doorgevoerd met het thema ‘contactloos’. Voorbeelden zijn alles wat we aanbieden in de Landal app, Take Away, Quick Check-in zodat het niet meer noodzakelijk is voor de gast om binnen te gaan bij de parkreceptie, Fun & Entertainment concepten zoals Landal Adventure Game en  Landal TV  voor de jonge gasten. Landal GreenParks heeft bovendien in het kader van corona recent de ventilatiesystemen en waterkwaliteit van de zwembaden laten onderzoeken”. 

Frisse lucht 

Het nieuwbouwcomplex Mont Royal in Duitsland (2018), uitgevoerd door Van Wijnen Recreatiebouw, is uitgerust met meerdere innovaties die de gezondheid van het verblijf ondersteunen. Het zijn smart-bungalows te noemen omdat de woningen zich in principe aanpassen aan de lifestyle van de gasten. Opvallend is de koppeling van het afzuigsysteem boven de keramische kookplaat met het open- en dichtdoen van het keukenraam. Deze voorziening zorgt er voor dat frisse lucht door de vakantiewoning getrokken wordt en kookluchtjes snel worden afgevoerd. 

Ook Droomparken geeft de luchtkwaliteit extra aandacht. Ron Moerenhout: “Er is vanwege Covid19 al bijna het gehele jaar een verhoogde aandacht voor ventilatie en luchtkwaliteit. De schoonmaak die verzorgd wordt door Asito ondergaat ook wekelijks wijzigingen. Verder is er een samenwerking met een aantal partijen die zich bezighouden met luchtkwaliteit.”

Organisaties in de hotel- en recreatiesector die op de duurzaamheidsgolf meebewegen, blijken door hun eerdere strategische keuze nu in het voordeel te zijn. Kortom, als richtsnoer voor de hotel- en recreatiebranche kan Green Key-certificering een eerste stap betekenen op de weg naar het verduurzamen van de organisatie, de gebouwen en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Gekeken wordt naar energie- en waterverbruik,  afvalbeheer, schoonmaak en inkoop. Het meten van de luchtkwaliteit in ruimten behoort daar (vooralsnog) niet toe. Wel wordt er gesproken over klimaatbeheersing.

Luchtfiltersystemen

Recent onderzoek onderstreept het grote belang van schone lucht. Slechts 3% van de stof nemen we met het blote oog waar. De resterende 97% is 0,3 micron tot 0,1 micron en niet zichtbaar.

Schone gefilterde lucht is jarenlang geen item geweest voor reclame en marketing. Maar dat ligt nu als gevolg van de coronacrisis anders. Een schoon gefilterd binnenklimaat wordt namelijk belangrijk gevonden. Het is een aspect van een duurzame leefomgeving.

In deze tijden van Corona staat luchtreiniging volop in de belangstelling vanwege het voorkomen van besmettingen. Er zijn echter meer voordelen, die ook op de lange termijn doorwerken in de exploitatie van je bedrijf. Zo blijkt dat mensen zich in schone lucht prettiger voelen en minder snel ziek worden. Ook het voorkomen van vervelende geurtjes zorgt voor een belangrijke meerwaarde.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.