Uit Recreatief Totaal

Rinkes Bosbeleving, zo krijg je een nieuwe kijk op de Drenthe natuur

Geplaatst op: 29 november 2020

PleisureWorld ontwikkelde voor Puur Exloo de belevingskaart. Op deze fysieke plattegrond zijn alle avonturen en bijzondere plekken rondom het vakantieresort in kaart gebracht. Gasten van het park worden daarmee uitgedaagd om pad te gaan in de omgeving van de drie omliggende dorpen, Exloo, Valthe en Odoorn. Eén van die ervaringen vind je bij Poolshoogte. Het theehuis/restaurant en de uitkijktoren liggen in de Boswachterij Odoorn. Uiteraard zijn mooie wandelroutes hier uitgezet, maar kies je voor een echte belevenis, dan ga je mee met Rinke. 

Hij is pas 20 jaar en groeide op in de Odoornse bossen. En hij weet alles van dierensporen, eetbare planten en het overleven in de natuur! Rinke is geen doorsnee jongere. Hij gaat er liever een paar dagen zonder telefoon en planning op uit om te overleven in de oernatuur van Drenthe. Met hem als gids aan je zijde stap je echt in een nieuwe wereld. Na een korte kennismaking haalt Rinke verschillende dierenschedels uit z’n tas. Aan ons de vraag; welk dier leeft hier in de bossen?  Zelf komen we nog wel op de eekhoorn, een das en het konijn, maar dat je oog in oog met een wolf kunt staan hadden wij niet verwacht. De kans dat we die tegenkomen is minimaal, zelfs de boswachter weet niet exact waar hij uithangt. 

Aan kennistests worden we gedurende de 4,5 kilometer lange route vaker onderworpen. We krijgen tips hoe we vuur kunnen maken en schoon drinkwater kunnen vinden in het bos. Rinke wijst ons op de planten en kruiden die we kunnen plukken en eten. En we zien dierensporen! Die kun je herkennen aan de wissels op de route, ofwel waar een dier zich zichtbaar door het struikgewas heeft gewurmd. We zien knaagsporen van de eekhoorns en slaapplekken van de dassen en zwijnen. Uiteraard ook hoefafdrukken, van waarschijnlijk een ree. Ook gewei van reeën kun je op goed geluk vinden in dit bos.  

De route over de Odoornse bossen is er een door een heel afwisselend landschap. Lopen we het ene moment over dichtbegroeid bos, dan is er een graslandschap en vervolgens heide die momenteel paars gekleurd is. Rinke wijst ons op de oude schuilhut voor schapen, die hadden we zelf nooit gevonden! Ook kijken we onze ogen uit bij een wespennest en een dennenboom met een artistiek harspatroon. Na zo’n 1,5 uur keren we terug bij Poolshoogte, dat een bijzonder theehuis in het bos is en waar de koffie en appeltaart klaar staan. Om de calorieën er vervolgens weer af te lopen klimmen we de uitkijktoren, voorheen een brandtoren, naar boven. We kijken uit over een eindeloos landschap van bossen. Uniek dat we dit in Nederland hebben. 

Poolshoogte is ook het startpunt van de Kabouterroute, een 1,5 kilometer lange route voor kinderen. Voor wie met Rinke mee op pad wil, kijk op https://www.facebook.com/Rinkes-bosbeleving-100266484941225/ voor data. Kom je met 5 personen of meer? Dan kun je zelf op basis van een datum naar keuze de wandeling reserveren. 

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.