Uit Recreatief Totaal

Puur Exloo; voorloper in luxe en pionier in duurzaamheid

Geplaatst op: 17 juni 2020

In Drenthe wordt een bijzonder park ontwikkeld, Familieresort Puur Exloo, dat een nieuwe standaard neerzet op het gebied van comfortabele luxe in een natuurlijke omgeving. Op deze locatie, waar luxe en natuur samenkomen, is aandacht voor duurzaamheid een natuurlijk gegeven. Dat vraagt van de ontwikkelaars de nodige inventiviteit. Wim de Haan, projectontwikkelaar bij Kontour Vastgoed, neemt ons mee in het verhaal van Puur Exloo….

Volop in ontwikkeling

Er wordt in het project primair ingezet op kwaliteit. De kavels zijn dan ook ruim opgezet en het luxe vakantiepark krijgt ‘slechts’ 180 woningen, uitgevoerd in een stijl die uitstekend past in het Drentse landschap. De ontwikkeling van het park vind plaats in vier fasen. De eerste fase is gerealiseerd en de verhuur van de eerste woningen verloopt uitstekend. Aan de tweede fase wordt volop gebouwd. De derde en vierde fase worden heel bijzonder, met o.a. een boomhuizen-zone, bosvilla’s in houtbouw en grote familiehuizen.

De bescheiden omvang van het park geeft normaal gesproken beperkingen aan de omvang van de centrale voorzieningen. Dat wordt bij Puur Exloo ondervangen door het Fletcher-hotel op het terrein bij de ontwikkeling te betrekken. De projectontwikkelaar Kontour heeft afgesproken dat zij ook de hotelfaciliteiten onder handen nemen en naar het kwaliteitsniveau tillen dat past bij het resort. Belangrijke investeringen vinden hier plaats in o.a. de luxe wellness, restaurants en een overdekt zwembad met een pui die kan worden geopend op mooi-weerdagen. Deze werkzaamheden gaan dit jaar van start.

Duurzame keuzes

Op verschillende punten zien we dat er duurzame keuzes zijn gemaakt. Alhoewel het officieel nog mogelijk is om op deze locatie een gasaansluiting te realiseren, is er bewust voor gekozen om het park gasloos te bouwen. Dat vraagt om een andere kijk op het hele systeem van energiemanagement. 

Noviteit: Luchtwaterpompen

Een noviteit voor de Nederlandse markt is de inzet van luchtwaterpompen. Dit systeem is bedoeld om het hele park van warm water en warmte te voorzien. Centraal in dit systeem staat het buffervat dat altijd op 60 graden wordt gehouden. “Aangezien Puur Exloo op dit gebied pionier is in de Nederlandse vakantiemarkt hebben we een eigen norm voor dit buffervat bedacht.”, legt Wim de Haan uit; “Elke gast op het park moet minimaal 8 minuten kunnen douchen zonder problemen met koud water. In elke keuken hebben we daarnaast nog een Cooker systeem aangebracht die zijn eigen warmte opwekt.” De luchtwaterpompen zijn ook verantwoordelijk voor de warmte in de woningen. De Haan ligt toe: “De luchtwaterpompen zijn een vrij traag systeem. Als je de knop omhoog of omlaag zet, dan duurt het wel enige tijd voordat de temperatuur is aangepast. We gaan uit van een comforttemperatuur van 21 graden. Bij leegstand wordt deze temperatuur in het huis gehandhaafd. Het is duurder om telkens bij te stoken – en dat kost ook de nodige tijd. Nieuwe gasten komen dan ook altijd in een behaaglijk warm huis binnen.” 

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker

De reden dat Puur Exloo in heel veel facetten kiest voor de duurzame variant heeft met de toekomstvisie van de ontwikkelaars te maken. Kontour realiseert zich dat je nu al moet inspelen op de wensen van de consument in de toekomst. De Haan: “…en daarin wordt het belang van duurzaamheid steeds belangrijker. We zien bovendien dat duurzame oplossingen heel vaak ook kostenbesparend werken op de langere termijn. De investering moet echter wel vandaag gedaan worden, en duurzaam werken en exploiteren is nog lang niet geïnstitutionaliseerd in onze samenleving. Gelukkig vonden we in netwerkbeheerder Enexis een partner die welwillend met ons mee wilde denken. Daardoor kunnen we nu bijvoorbeeld in gesprek gaan met de naastgelegen manege die zonnepanelen op de daken van het hele bedrijf heeft, en de overtollige energie graag wil doorverkopen. Het vervoer van die energie verloopt via het netwerk van Enexis.” 

Andere investeringen op het gebied van duurzaamheid zijn o.a. 

de plaatsing van elektrische laadpalen voor auto’s, die geladen worden vanuit een eigen zonne-energiesysteem, het gebruik van duurzame materialen. Denk daarbij aan duurzaam lariks hout dat behandeld is met een wijzonol coating, dat de levensduur aanzienlijk verlengt. Rieten daken; een natuurproduct uit de regio – dat bovendien de huizen mooier maakt en de verhuur positief beïnvloed.

Meer informatie: www.kontourvastgoed.nl/projecten/familieresort-puurexloo/ 

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.