Uit Recreatief Totaal

“Onze missie is parken vrijhouden van legionella”

Geplaatst op: 13 mei 2024 Geschreven door Linda Fijma

Elk gebouw of park met een collectieve drinkwaterinstallatie is welkom als klant bij Holland Water. Holland Water is marktleider in technologie-gedreven drinkwaterbeheer. Zij voeren een beleid gericht op het verduurzamen van waterbeheer door het inzetten van legionellabeheersactiviteiten in combinatie met hoogwaardige behandelingstechnieken. In gesprek met Mark de Vaal, Salesmanager van het hospitality segment binnen Holland Water vertelt hij over de kansen op dit gebied binnen de recreatiesector.

Met een achtergrond in de hotellerie en diverse vakantieparken weet Mark waar hij over praat als het gaat om drinkwater en legionellabeheer binnen deze sector. Met zijn huidige functie kan hij hier dan ook juist voorzien van adviezen op het gebied van waterveiligheid.

Welke problemen zie je vooral voorbijkomen in de recreatiesector?
“We zien vooral dat wanneer parken contact met ons opnemen, zij vaak al overschrijdingen hebben op het gebied van legionella. Het park heeft gedaan wat het kan, maar krijgt het niet structureel onder controle. Met begeleiding van ons wordt er gekeken naar de inrichting van de waterinstallatie en doen we na een goede analyse een voorstel voor het gebruik van één van onze watertech systemen, natuurlijk binnen de wettelijke mogelijkheden. Na installatie wordt er periodiek onderhoud gepleegd door onze engineers, zodat de klant zelf geen omkijken heeft naar het systeem.”

Je hebt het over watertech systemen die jullie bieden, kun je daar wat meer over vertellen?
“Wij bieden verschillende slimme en duurzame beheermethodes voor drinkwaterinstallaties aan, waaronder ultraviolet licht, ultrafiltratie en ons gepatenteerde koper- en zilverionisatiesystemen. Uiteindelijk begint het altijd met het verzamelen van data over waterverbruik, piekverbruik, doorstroming, watertemperatuur en -kwaliteit. Op basis van specifieke inzichten die de data ons geeft, kunnen we vervolgens gericht watertechnologie inzetten. Bijvoorbeeld ultraviolet licht (HW Uvidis) als preventieve poortwachter of koper- en zilverionisatie (HW Bifipro) als duurzame bestrijdingsmaatregel. Ongeacht de technologie die wordt gebruikt, wint een recreatiebedrijf hierbij enorme slagkracht tegen biofilm en legionella.

Uiteindelijk is het onze missie om onze klanten te begeleiden naar een legionellavrije waterinstallatie. Bij aanwezigheid van legionella of een hoog risico daarop, wordt een bedrijf gedwongen om grove, milieubelastende maatregelen te nemen. Het positieve daaraan is dat de wet- en regelgeving tegenwoordig toestaat om het waterbeheer te verduurzamen indien, of zodra, de installatie structureel legionellavrij is en bewaakt wordt met gepaste watertechnologie. Zo kan de warmwatertemperatuur verlaagd worden naar minimaal 50 graden, de spoelfrequentie terug worden geschroefd en het minimale aantal monsters hoeven afgenomen te worden. Met de daaruit voortvloeiende besparing op energie en water draagt het bedrijf ook nog eens positief bij aan het verkleinen van de CO2-voetafdruk en de nationale klimaatdoelstellingen.”

Welke duurzame maatregelen kunnen er, naast watertemperatuur verlagen, nog meer genomen worden bij gebruik van jullie systemen?
“Dan kom ik al snel op het overmatig spoelen. Een goede, stabiele waterkwaliteit (het resultaat van geïntegreerd beheer in combinatie met een gepaste watertechnologie) laat ook toe om deze in de praktijk drastisch terug te schroeven, waardoor er veel minder schoon en kostbaar water wordt verspild en waardoor de watervoetafdruk wordt verkleind. Bij koper- en zilverionisatie hoeft er bijvoorbeeld slechts om de twee weken te worden gespoeld bij niet gebruikte tappunten.

Door een goed beheersplan, de inzet van watertechnologie en de juiste afstemming van de verschillende beheersactiviteiten en -technieken streven we naar een legionellavrije waterinstallatie. Daarmee verduurzamen we het legionellabeheer en optimaliseren we ook nog eens de operationele kosten. Echt modern waterbeheer dus.”

Contact
Benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw organisatie of geïnteresseerd in meer informatie hierover? Kijk dan op www.hollandwater.com of email Mark de Vaal direct:[email protected] voor meer informatie.

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.