Uit Recreatief Totaal

Ondanks crisis volop nieuwe projecten in de verblijfsrecreatie

Geplaatst op: 30 november 2020

De grotere ketens in de Nederlandse verblijfsrecreatie zitten tijdens de coronacrisis zeker niet stil. Het is opvallend hoeveel parken er de afgelopen periode wisselden van eigenaar. Er wordt niet alleen in Nederland gebouwd en ontwikkeld. We zetten de meest recente ontwikkelingen hier op een rijtje…

Nieuw Landal vakantiepark Forest Village bij Bergeijk

Landal GreenParks krijgt er een nieuwe vakantiebestemming bij in Noord-Brabant. In Luyksgestel, bij Bergeijk, komt een hoogwaardig luxe vakantiepark met 340 recreatiewoningen met centrumvoorzieningen. Na de bouw zal Landal GreenParks de verhuur van het mooi in de natuur gelegen vakantiepark gaan verzorgen. Met de huidige trend van dichtbij vakantie vieren, is de vraag naar binnenlandse vakanties toegenomen. Het toekomstbestendige bungalowpark is hiermee een mooie economische impuls voor de regio.

De te bouwen vakantiewoningen komen beschikbaar in typen geschikt voor 2 t/m 20 personen en in de varianten comfort, luxe en extra luxe. Ook komen er speciale kinderbungalows voor gezinnen en bungalows die extra toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Het park krijgt verder de beschikking over een cirkelvormig hoofdgebouw, waarin o.a. receptie, shop, fietsverhuur, luxe wellness, indoor speelparadijs en Orangerie-restaurant gevestigd worden. Hier komt ook het overdekte zwembad. Ook de inwoners van Bergeijk zullen gebruik kunnen maken van deze voorzieningen. Ritzen Architecten uit Maastricht is verantwoordelijk voor het gehele ontwerp van het park, dat wordt ontwikkeld door Zwarte Bergen Invest.

Roompot neemt sectorgenoot Qurios en zijn parken over

Naast de 4 bestaande parken die Qurios in portefeuille heeft, staan 5 nieuwe Qurios projecten in Nederland, Frankrijk en Portugal op de planning. Nederlands grootste aanbieder van vakantiewoningen zal die parken onder het Qurios-label aanbieden zodat vaste gasten hun vertrouwde parken in een oogopslag op de Roompot-kanalen herkennen. Het huidige management van Qurios zal zich voortaan op concept- en projectontwikkelingen in de leisure branche concentreren. 

Opgericht in 2015 in Amsterdam heeft Qurios zich de voorbije 5 jaren ontpopt tot een toonaangevende aanbieder van unieke vakantieparken aan de Nederlandse kust, waar kwaliteit en gastvrijheid centraal staan. Naast de 4 bestaande parken op Ameland, in Bloemendaal aan Zee, Zandvoort en aan het Grevelingenmeer werkt Qurios volop aan de opening van twee nieuwe parken in het Noord-Hollandse Callantsoog en het Zuid-Limburgse Gulpen. De ontwikkeling van 3 andere parken in Nederland, Frankrijk en Portugal staat ook op de planning. Het bestaande aanbod en die ontwikkelingsplannen sluiten prima aan bij het sterke kustaanbod van Roompot en wekte de interesse van Europa’s tweede grootste aanbieder van vakantiewoningen.

Vacanze Col Cuore neemt Twents vakantiepark De Papillon over

De familie Van de Loo, eigenaar van het Italiaanse Vacanze Col Cuore, heeft de glampinggroep uitgebreid met het vijf sterren Twentse vakantiepark De Papillon. Via deze overname biedt het familiebedrijf in Denekamp nu plek aan de Nederlander die liever in eigen land vakantie viert.

“De trend dat mensen dichter bij huis vakantie vieren was er al en heeft zich door de Corona-perikelen afgelopen zomer alleen maar versterkt,” aldus directeur-eigenaar van Vacanze Col Cuore, Loek van de Loo. “Met de overname van De Papillon willen wij Nederlanders de mogelijkheid bieden om in eigen land kennis te maken met ons small luxury glamping-concept.”

EuroParcs neemt camping Het Amsterdamse Bos over

Sinds EuroParcs samenwerkt met Waterland Private equity is de frequentie van overnames aanzienlijk toegenomen. Vandaag werd bekend dat ook camping Het Amsterdamse Bos aan de keten wordt toegevoegd. EuroParcs gaat in overleg met de gemeent om nieuwe accommodaties te plaatsen.

EuroParcs had met EuroParcs Resort Poort van Amsterdam en EuroParcs Resort De Rijp al twee vakantieparken in de omgeving van Amsterdam, maar is nu met Camping Het Amsterdamse Bos ook in de hoofdstad zelf present. De overname werd onlangs beklonken.

,,Met Camping Het Amsterdamse Bos hebben we een unieke marktpositie in de regio Amsterdam verkregen”, verklaart Vos. ,,Los daarvan is dit vakantiepark op zichzelf al door de ligging in de hoofdstad heel bijzonder. Het is op slechts vijftien minuten van het Amsterdamse centrum gelegen, maar ook bijvoorbeeld op slechts tien minuten van de Zuidas met zijn imposante bedrijfsgebouwen. Je kan dus met recht spreken dat dit vakantiepark de ideale uitvalsbasis is om Amsterdam in al zijn facetten te bekijken.”

TopParken nieuwe eigenaar camping de Hertshoorn

Camping de Hertshoorn in Garderen wordt overgenomen door TopParken en zal begin volgend jaar verder gaan onder de naam TopParken Resort Veluwe. TopParken komt daarmee op een totaal van 20 parken.

De familie Licht, voormalig eigenaar van de camping en de familie Bergervoet en Ferris van Hes, aandeelhouders en directie van TopParken, hebben deze week het contract ondertekend en op 1 november wordt het stokje officieel per notarieel transport overgedragen.

De organisatie wordt in zijn geheel door TopParken overgenomen, inclusief alle faciliteiten, bestaande boekingen, de huidige medewerkers en verplichtingen. Om de uitstraling van de camping te laten aansluiten bij TopParken worden er de aankomende periode aanpassingen gedaan op het park waarin vitaliteit, kwaliteit en duurzaam ondernemen centraal staan, wat de naamswijziging naar Resort Veluwe onder meer verklaart. Naast de bestaande campingfaciliteiten worden er in diverse fases op termijn vakantiewoningen voor verhuur en verkoop aan het vakantiepark toegevoegd.

Elfde en twaalfde park voor Landal in Duitsland

Internationale vakantieaanbieder Landal GreenParks gaat haar bestaande portfolio van tien parken in Duitsland flink uitbreiden. De expansie start met een nieuw vakantiepark, Landal Arber, in Beieren in prachtige natuur, aan de rand van stadje Zwiesel, dichtbij skihellingen en volop langlauf- en wandelmogelijkheden. Het park ligt tegen de grens met Tsjechië en niet ver van Oostenrijk. Het bestaande Ferienpark Arber wordt fasegewijs uitgebreid met de nieuwbouw van 188 recreatiewoningen en wordt het elfde vakantiepark van Landal GreenParks in Duitsland.

Landal GreenParks breidt haar portfolio van Duitse parken verder uit met een twaalfde bestemming: Ferienpark Marissa in Nedersaksen. Het past bij de groeiambities die Landal heeft op de Duitse markt. 

Ferienpark Marissa ligt in een prachtig natuurlandschap direct aan de oever van de Dümmer See, tussen Osnabrück en Bremen. De hoogwaardige vakantiewoningen en appartementen zijn ingericht in Scandinavische stijl. Tot 2022 wordt rondom de vakantieverblijven nog gebouwd; de huidige 250 appartementen en bungalows worden uitgebreid tot 500. Ook wordt nog een grote wellness- en binnenruimte gecreëerd: er komt een sport- en actiecentrum, een wellness-ruimte met binnen- en buitenzwembad en een ruim saunalandschap. Op het grote plein bij het meer zijn verschillende restaurantvoorzieningen, een fietsverhuur en een bakkerij gepland. Landal werkt bij de verhuur van Ferienpark Marissa nauw samen met haar zusterbedrijf Novasol.

EuroParcs ontwikkelt tweede project in Oostenrijk

Hoewel de verkoopstart van vakantiewoningen op EuroParcs Alpenresort Olympiaregion Seefeld  maar een paar weken geleden was, begint EuroParcs alweer met een nieuw project: EuroParcs Resort Sankt Anton am Arlberg.

EuroParcs Resort Sankt Anton am Arlberg sluit qua aanzien en inrichting aan bij die rijke omgeving. Het vakantiepark wordt ingekleurd door 134 recreatieobjecten. Elk van deze recreatieobjecten is geschikt voor vier tot zes personen en is gesitueerd op een grote kavel met een tuin en jacuzzi.

Het familiebedrijf heeft inmiddels een Duitse vestiging die de activiteiten in de Duitstalige landen gaat structureren. ,,Want we mogen dan inmiddels bijna 40 resorts in bezit hebben: In onze visie is stilstand achteruitgang”, verklaart Wim Vos.,, We zijn voornemens om op korte termijn onze marktpositie in Oostenrijk verder te versterken.”

Landal GreenParks opent twee nieuwe vakantieparken in Groot Britannië

Landal GreenParks opent twee nieuwe vakantieparken in twee populaire bestemmingen in Groot-Brittannië. Het luxeresort Landal Woodland Lakes ligt in de buurt van de historische stad York. Landal Barton Pines ligt bij Paignton aan de populaire Engelse Rivièra. Binnen drieënhalf jaar tijd komt het aantal parken van Landal GreenParks in Groot-Brittannië hiermee op acht.

in Woodland Lakes biedt een mix van traditioneel gebouwde lodges en moderne vakantiewoningen aan het water. Het merendeel van de woningen voorzien is van een eigen jacuzzi. In het pas geopende Olive Tree Café & Restaurant van het resort is een veilige afstand tussen de gasten geregeld, met afhaal- en eetmogelijkheden die via een eenvoudig te gebruiken mobiele app kunnen worden geregeld. Het park beschikt verder over een overdekt zwembad, spa, indoor speelruimte en een winkel.

Landal Barton Pines bestaat uit 48 lodge-accommodaties en geschakelde appartementen op een unieke locatie in de heuvels, met panorama’s van de kustlijn en de badplaats Paignton, die samen met Torquay en Brixham de Engelse Rivièra vormen. Er is bouwvergunning voor 27 nieuwe ‘VIP’-lodges op een afgelegen gedeelte van het terrein. Het vakantiepark biedt een exclusieve uitstraling. Er is een spa en een stijlvolle bistro met restaurantgedeelte en afhaalmaaltijden. In januari 2021 wordt een zwembad aangelegd.

Duiding van de ontwikkelgolf door Henk Jan Kruidenier, makelaar in recreatiebedrijven: 

“Het aantal overnamen is ongekend hoog. De verblijfsrecreatie heeft met name bij de vakantie- en bungalowparken ondanks de 1e Lock down een enorme opleving beleefd in het aantal boekingen in eigen land. Ook de verkoop van vakantiewoningen heeft een vlucht genomen bij de thuisblijvers. Het is een combinatie van een aantal factoren. Met de overname van EuroParcs en Droomparken door Waterland is deze partij niet alleen door opschaling in eigen land maar ook op Europese en zelfs mondiale schaal een concurrent van formaat. Ruimte is schaars in Nederland en er is voldoende aanbod van grotere parken waarvoor in het recente verleden een beperkt aantal overnamekandidaten beschikbaar was. Daarbij komt de toetreding tot de Nederlandse markt door buitenlandse (vooral Franse) kopers. 

De toegenomen slagkracht van private equity in combinatie met toetreding door grote Europese vakantieondernemingen heeft snelle verandering gebracht en de vraag doen stijgen naar kwalitatieve parken van voldoende schaalgrootte. Ook van de Franse marktpartijen is bekend dat meerdere hun peilen richten op de overname van 2 of 3 nieuwe parken in Nederland in 2021. Tenslotte spelen economische factoren als rente en beschikbaarheid van toegankelijk en goedkoop kapitaal een rol. Een positieve ontwikkeling? Net als in ander vastgoed is ook de ontwikkeling van recreatievastgoed gebaat bij impulsen. Ook voor de concurrentie van Nederland als vakantieland is het van belang dat vernieuwing kan plaatsvinden. Uiteindelijk zullen ook andere recreatiebedrijven profiteren van deze marktwerking.”

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.