DagrecreatieEventnieuws

De wereldberoemde Hortus Bulborum

Geplaatst op: 14 maart 2019

De Hortus Bulborum in het Noord-Hollandse Limmen – de enige tuin ter wereld met circa 4500 verschillende soorten historische tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en fritillaria’s  – wordt op 5 april (14.00 uur) officieel geopend door pastor Paul Vlaar – beter bekend als de ‘oranjepastor’. Hij verwierf deze bekendheid door zijn ‘oranjemis’ tijdens het WK Voetbal met een oranje versierde kerk en hij als voorganger in een oranje kazuifel.

Minder bekend is dat Vlaar ook de bijnaam ‘nacissenpastor’ heeft. Vanaf zijn jeugd was hij verzamelaar van historische narcissen. Via contacten met lokale bollenkwekers groeide zijn verzameling uit tot zo’n 300 verschillende soorten. Vlaar heeft een eigen narcis: de Sint Victor – vernoemd naar zijn parochie, en hij heeft in 2008  een mandje met narcissen aan Paus Benedictus mogen aanbieden. Door drukke werkzaamheden had Vlaar de laatste jaren niet meer voldoende tijd om zijn collectie te onderhouden en schonk deze vorig jaar aan de Hortus Bulborum.

In het jaar dat het 350ste sterfjaar van Rembrandt herdacht wordt, kunnen op de hortus  onder andere ook tulpen uit diens tijd met hun fraai gevlamde bloemen, of de ’Zomerschoon‘ uit 1620 – populair tijdens de Tulpenmanie – bewonderd worden. De oudste tulp in de tuin is de ‘Duc van Tol, Red and Yellow’ uit 1595.

 

Geschiedenis Hortus Bulborum

In 1924 ziet de jonge tuinbouwleraar Pieter Boschman in het Noord-Hollandse bollendorp Limmen met lede ogen aan hoe veel historische tulpenrassen – sommige al honderden jaren oud – in snel tempo dreigen uit te sterven. Hij begint met het verzamelen van deze oude bolgewassen en plant ze in zijn tuin rondom de schoolmeesterswoning naast het middeleeuwse kerkje. Na vier jaar is de tuin vol.

Boschman komt in contact met de vermaarde hyacintenveredelaar Willem de Mol uit Amsterdam. Ook hij beschikt over een bijzondere collectie bolgewassen: historische hyacinten van na 1830. De Mol kampt eveneens met ruimtegebrek. Boschman en De Mol richten in 1928 de Hortus Bulborum op. Boschman’s jeugdvriend Nicolaas Blokker, bollenkweker en exporteur, biedt aan de collectie op een perceeltje van zijn landerijen te planten. Daarmee is de Hortus Bulborumtuin een feit. Als de firma Van Hof & Blokker ruim zestig jaar later naar het naburige Heiloo verhuist, volgt de Hortus Bulborum zijn genereuze ‘gastheer’.

Stichting nationale plantencollectie

In 1988 wordt de stichting Hortus Bulborum uitgenodigd deel te nemen in de Stichting Nationale Plantencollectie, een instelling waarin onder meer alle academische plantencollecties samenwerken. Die uitnodiging is een pluim op de hoed van al die vrijwilligers die de tuin en de collectie al decennialang onderhouden.

Vijf jaar later keren de bollen terug naar hun geboortegrond in Limmen – naar de akker bij de voormalige oude openbare school nabij het kerkje. Een eigen plek, compleet met monumentaal entreehek en autentieke bollenschuur.

De tuin geeft een b(l)oeiend overzicht van de ontwikkeling van deze zeer  populaire voorjaarsbloemen. Elk voorjaar laat de Hortus Bulborum de bollengeschiedenis herleven. Duizenden kleine bollenveldjes kleuren in de meest uiteenlopende schakeringen. De tuin is dan een lust voor het oog en een genot voor de neus.

 

In de ruim  90 jaren is de privé-bollenverzameling van Pieter Boschman uitgegroeid tot een unieke genenbank, tot een bollenschatkamer en een toeristische trekpleister.

 

Adres: Zuidkerkenlaan 23A, 1906 AC Limmen.

Openingstijden: 6 april t/m 16 mei, maandag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur; zondag van 12.00-17.00 uur.

www.hortus-bulborum.nl

Voor meer informatie en foto’s: Max Nuyens; tel. 06-53400265

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.