Uit Recreatief Totaal

Hoe techniek kan helpen om je bedrijf veiliger te maken

Geplaatst op: 22 november 2018

Vakantieparken zijn in belangrijke mate verantwoordelijk voor de veiligheid op hun terrein. Een slim systeem waarmee je de gewenste  en ongewenste bezoeker kun herkennen is daarvoor een goed startpunt. We vroegen CAT control, specialisten op het gebied van toegangscontrole en veiligheidssystemen om ons een update te geven over de nieuwste technische mogelijkheden op dit gebied…

Kaartsysteem in plaats van sleutel

Een kritisch punt in de recreatiesector is de sleutel van een vakantiehuisje. De fysieke metalen sleutel kan worden nagemaakt en levert daarmee en veiligheidsrisico op. Door deze te vervangen door een kaart of pincode kun je de huisjes goed beveiligen tegen dit soort misbruik. Een kaartsysteem maakt gebruik van rfid techniek. Het voordeel van dit controlesysteem is dat je er ook andere toegangssystemen aan kunt koppelen; zoals bijvoorbeeld toegang tot het zwembad. Een groot voordeel voor de ondernemer is dat het systeem gekoppeld kan worden aan de reserveringssoftware. Dat zorgt voor een efficiëntere uitgifte, en het levert nuttige gegevens op over het gebruik van voorzieningen. 

Vanuit de techniekkant heeft CAT enkele uitdagingen getackeld voordat zij hun eigen sleutelsysteem (CAT lock system) op de markt brachten; 

  • Het systeem moest blijven functioneren bij stroomuitval; 
  • De sloten moesten draadloos, op afstand, ingesteld kunnen worden; 
  • en er is een fysieke override sleutel ingebouwd voor het geval de moderne technologie het toch laat afweten. 

Camerasystemen worden steeds slimmer 

En de techniek die daar achter zit komt ook voor steeds meer bedrijven binnen handbereik. Enkele ontwikkelingen die bewaking met camera’s efficiënter maken:

  • De beelden van camera’s kunnen direct worden gekoppeld aan slimme software. Zo’n systeem kan de beelden scannen en patronen herkennen. Dat kan bijvoorbeeld een kenteken zijn, waarmee je registreert wie er door de slagboom wil. Ook herkenning van mensen wordt steeds beter mogelijk.
  • De patroonherkenning betekent ook dat camera’s personen kunnen volgen. 
  • De camera’s  kunnen worden gekoppeld aan een centraal systeem, waarmee je de beelden vanaf diverse plekken kunt bekijken. Ook koppeling met een mobiele telefoon is mogelijk, waardoor je vanaf elke plek controle hebt over verschillende ruimtes. 
  • Camera’s worden ook steeds kleiner – en daarmee onopvallender (pin hole camera’s). Zo kun je ongewenste bezoekers, die de zichtbare camerasystemen proberen te ontwijken, toch in beeld brengen. Dit gebeurt in de praktijk bijvoorbeeld al bij pincode-apparaten, waarbij de klant vanuit het toetsenbord kan worden gefilmd. 

Een punt van aandacht bij de installatie is de nieuwe wet op de privacy (AVG). Het basisprincipe van deze wet gaat er vanuit dat je mensen niet mag filmen zonder dat zij daarvan op de hoogte zijn. Het feit dat je een camerasystem in gebruik hebt moet je dus wel duidelijk vermelden. Dat heeft echter ook weer een afschrikkende werking op mensen met verkeerde bedoelingen. 

Met dank aan: C.A.T. control systems
C.A.T. Control Systems heeft een geheel eigen lijn in toegangscontrole producten. Het leveringsprogramma bestaat onder andere uit slagbomen, tourniquets, betaald parkeersystemen en toegangscontrolesystemen voor onder meer recreatieparken en zwembaden. 

Meer informatie:
www.catcontrolsystems.nl 

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.