Glamping, bijzondere verblijfsaccommodaties in meerdere gedaantes Revolutionaire doorontwikkelingen Safaritent op komst
Het is nog maar een decennia terug dat pioniers van toen de safaritent introduceerde op de Nederlandse markt. Zelf was ik betrokken bij deze eerste introductie als adviseur toen Patrick Damen en Leon Juffermans, grondleggers van – toen Luxetenten.com, mij uitnodigde om een eerste in elkaar geknutselde safaritent te bezichtigen in de achtertuin van hun nieuwbouwwoning te Emmeloord.
Trends ontstaan nooit op zichzelf en in diezelfde periode was ook een andere pionier uit die tijd, Robin van Kooten – Outstanding, actief in de markt. Er zit momenteel veel reuring in de verblijfsrecreatie en de markt is op zoek naar nieuwe meer onderscheidende verblijfsaccommodaties. Zelfs touroperators bewegen zich ook als producent op deze lucratieve verhuurmarkt. De opmars van de Safaritent heeft de totale sector een boost gegeven en het kamperen weer sexy gemaakt. Het hoort kamperen te zijn in een avontuurlijke omgeving met de luxe van thuis maar niet zonder het ultieme tent gevoel. Heeft u ze ook al gezien? Campingveldjes met soms wel twintig safaritenten op een rijtje! Het lijkt wel of deze recreatieondernemers kleppen voor hun ogen hebben. Om er zeker van te zijn dat het niet de verkeerde kant op gaat willen wij als Leisure Experts eens wat dieper kijken in de markt om te inventariseren wat de huidige ontwikkelingen zijn en wat er ons te wachten staat. Vandaar dat wij diverse leveranciers, recreatieondernemers in binnen en buitenland hebben gesproken dit laatste jaar.
Het werd tijd dat wij weer eens van ons lieten horen wat betreft trends en ontwikkelingen, om ook daarmee de recreatieondernemers de nodige nieuwe ontwikkelingen te kunnen voorspiegelen en een kijkje in de toekomst te geven om zodoende betere keuzes te maken. Nivellering dreigt als we niet oppassen.
Ontdek de glamping accommodaties: Safaritent, of stacaravan
Mede door het succes van de Safaritent hebben ook de bekende touroperators gemeend op deze trein te moeten springen en hebben deze accommodaties in het verhuur assortiment opgenomen. Zij kunnen hiermee hun eigen markt bedienen en proberen met specifieke modellen passend binnen hun verhuur organisatie rendement te maken. Het zijn veelal “slechte” imitaties die een korte verhuur periode kennen van een zomerseizoen tegen hoge tarieven in Zuid Europese landen. Mede hierdoor is dit fenomeen als een olievlek uitgerold over de hele wereld.
Tijdens ons bezoek onlangs aan Yala en Outstanding was het frappant te vernemen dat op de vraag in hoeveel landen zij actief zijn beide tot 53 landen kwamen. Onze nieuwsgierigheid gaat uit welke nieuwe ontwikkelingen wij mogen verwachten van deze twee grotere spelers in de markt. Waar Yala kiest voor uitbreiding van het leveringsprogramma bestaande uit vier types, classic, superior, de luxe en exclusieve heeft men bij Outstandig juist meer focus op het verluxen van het bestaande gamma en brengt men een nieuw type uit onder de naam Glamping Chique. Het steigerhouten interieur voert nog steeds de boventoon terwijl de markt juist op zoek is naar meer kwaliteit en luxe. De TV moet groter en de standaard douchebak met staande WC is niet meer van deze tijd. Toch is het nog steeds gemeengoed in wat er op de markt gezet wordt, uitzonderingen daargelaten.
Wat opvalt is dat beide fabrikanten worstelen welke kant het op moet met het ex- en interieur. Hier zijn langzaamaan wat meer invloeden van buitenaf zichtbaar. Nu dat de evenementen en festivalbranche zo’n opdonder hebben gekregen door COVID-19 zien wij deze invloedsfeer terug bij de traditionele Safaritenten die de komende jaren een totale metamorfose zullen ondergaan. Er gaan nieuwe varianten komen met meer ruimte voor unieke interieur pakketten. Het buitenleven, terras wordt steeds voornamer alsmede het interieur dat meer luxe trekken zal gaan vertonen van een hotelkamer en daarmee de chalets en standaard bungalows van de landelijke ketens naar de achtergrond zal dringen. De Safaritent krijgt een vaste deur al was het maar voor de veiligheid, intimiteit of de toepassing voor een cijferslot voor een receptie loze aankomst.
Safaritent transformeert naar Lodge en de Woodies komen eraan
Wat wij geleerd hebben van het afgelopen jaar is dat de Safaritent een vaste plek heeft veroverd tussen het overige aanbod van vakantiebungalows, chalets, tourcaravans en de traditionele tent en bungalowtent naar de achtergrond heeft verdreven. Mede door deze ontwikkelingen was de Boomhut de volgende in de rij die mee lift op het veranderende consumentengedrag dat op zoek is naar bijzondere vakantiebelevenissen. Er zijn recreatiebedrijven die zich hier speciaal op richten zoals de Kennemerduin Campings en Zonneweelde. Speciale Hobbitwoningen, Strandhuisjes of boomhutten zorgen voor maximale bezetting. Je ziet zelfs dat traditionele chaletbouwers zoals Arcabo, Wanders, Bergjes, O’HARA zich allemaal hebben laten beïnvloeden en trachten met hun standaardproducten dat vleugje Glamping tot hun recht te laten komen en daarmee in te spelen op een nieuwe trend van de laatste jaren. Dat fabrikanten willen inspelen op wat de consumenten aanspreekt is te zien aan het gegeven dat bepaalde producten steeds meer op elkaar willen lijken. Wat mij betreft is een chalet geen Safaritent en andersom. Een nieuwe ontwikkeling dient zich aan; Woodies, een mix tussen een Safaritent en stacaravan maar met de kenmerken van een traditionele stenen bungalow. Met de Woody, winterhard, is men in staat een jaarrond te exploiteren en meer sfeer en intimiteit door het ontwerp te kunnen bieden dan zo’n standaard stacaravan, welke niet meer van deze tijd zijn. De consument is immers bereid om meer te betalen zodra het iets weg heeft van een natural look. Daarbij zijn de mogelijkheden van de Woody ongekend en is men in staat ook wat betreft duurzaamheid andere verblijfsaccommodatie vormen op achterstand te zetten. Zonnepanelen op een kunststof dak is niet zo handig, laat staan het energie verbruik waarbij het stoken voor buiten in veel gevallen van toepassing is. Het eerste volledige bungalowpark binnen Landal GreenParks met een dergelijk afgeleid Woody Concept zal verrijzen in Eck en Wiel langs de A15 met zo’n 230 eenheden op de markt, geïntroduceerd door Recreapark, Jan Pieter van de Zwaan. Ook de laatste ontwikkelingen zoals die te zien zijn van ketens als Qurios en Dutchen tonen vertrekken van het Woody concept.
Kijk hier naar het bijzondere Woody
concept: woody-concepts.com
Bekijk hier de meest recente editie
Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/recreatieftotaal.nl/httpdocs/wp-includes/media.php on line 71
Uw nieuws op de website
Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.