Uit Recreatief Totaal

Glamping biedt een ervaring dicht bij de natuur met net wat meer luxe en comfort

Geplaatst op: 21 december 2020

Dat het woord Glamping een samenvoeging is van de woorden
glamorous en camping is duidelijk. Maar wat houdt deze trend dan
precies in? Bij Glamping speelt gemak een grote rol. Men verwacht dat de accommodatie volledig is ingericht, gepaard met luxe faciliteiten. En de ligging? Die wordt ook met deze vorm van kamperen zo veel mogelijk in de natuur verwacht. 

Inmiddels zijn er talloze aanbieders binnen Glamping in de markt te vinden. De definitie van wanneer een accommodatie zich Glamping mag noemen is enorm breed. Toch zijn er duidelijk specialisten binnen de recreatiesector aanwezig. Wij gingen met vier van deze specialisten in gesprek.

“Wij bekijken de lokale behoeften en luisteren naar de klant.” 

Robin van Kooten,
Mede-eigenaar van Outstanding

Ivo van der Vlis (YALA): “Het draait vooral om beleving. De tenten moeten een eigen karakter hebben en tot in de puntjes zijn verzorgd. Allemaal gestoeld op de pilaren van topkwaliteit en de ultieme beleving.”

Wouter Leuven (GlampingStructures): “Volgens ons moeten de Glamping structuren een lange levensduur hebben. De structuren moeten sfeervol en uniek zijn en bijdragen aan de beleving op een festival en camping.”

Willem Wagenaar (De Waard tenten): “Belangrijk is dat wij onze accommodaties steeds verder verduurzamen, wat ook zorgt voor een hoger rendement. Tevens willen we onze modellen van alle gemakken voorzien. Het moet luxe uitstralen, maar wel de sfeer van een tent behouden.”

Robin van Kooten (Outstanding): “Levensduur en natuurlijke uitstraling zijn wat ons betreft uitgangspunten. Wij vinden dat producten van een bijzonder hoge kwaliteit moeten zijn en er in alle materiaalkeuzes trouw gebleven moet worden aan de natuurlijke uitstraling van de producten.”

Inspelen op veranderende trends

Wanneer wij vragen welke trends er op het gebied van Glamping komend jaar vooral naar voren zullen komen komt het antwoord van structuren die langer verhuurbaar zijn, denk aan jaarrond, vooral naar voren. Ook de pop-up trend lijkt in opmars te komen. 

Om voldoende mee te bewegen en in te spelen op de alsmaar ontwikkelende trend van Glamping zijn alle vier de bedrijven dan ook doorlopend druk met optimalisatie en nieuwe concepten. 

Wouter Leuven (GlampingStructures): “Wij zijn in korte tijd omgeschakeld van festivals naar pop-up campings waarbij we op dit moment concrete unieke structuren voor ontwikkelen. Zo zijn wij bezig met een suite en het ontwikkelen en realiseren van een architectonische Arcade structuur. Deze laatste is te zien in Hoenderloo bij Glamp Outdoor Camp.”

Willem Wagenaar (De Waard tenten): “We merken dat de markt vraagt om een hoger rendement op hun accommodaties. Daarom zijn wij als De Waard verder gegaan dan alleen het ontwikkelen van een gaaf model en bieden wij ook het snel vervangen van onderdelen van de accommodatie tegen lage kosten aan. De accommodaties kunnen daardoor over een veel langere periode worden afgeschreven. Tevens merken wij dat de markt opzoek is naar nieuwe en uniek vormgegeven accommodaties. In januari komen we daarom met 5 nieuwe modellen.”

“Wij willen alsmaar
vernieuwend zijn voor onze klanten.” 

Wouter Leuven,
Eigenaar van GlampingStructures

Robin van Kooten (Outstanding): “Voor 2021 ligt onze focus vooral op één ding en dat is perfectie! We hebben vorig jaar bijvoorbeeld een geïsoleerde accommodatie ontwikkeld. Een ontzettend mooie stap en ook leerzaam. Wij besteden veel aandacht aan het optimaliseren van alles wat we in de voorgaande jaren al hebben opgebouwd.”

Ivo van der Vlis (YALA): “Voor ons ligt de focus op onze nieuwe structuren. De Comet voorziet in de behoefte van de markt aan een compacte maar toch comfortabele tent die past op kleinere campingplaatsen. De Twilight en Eclipse laten zich kenmerken door een innovatief modulair systeem dat campingeigenaren de mogelijkheid geeft de canvas lodge flexibel en naar wens in te delen. De Aurora en Supernova zijn onderdeel van ons Exclusive segment. Dit noemen we vijfsterren Glamping; een ervaring vergelijkbaar met een luxe boetiekhotel, maar dan onder canvas.”

Waarmee kun je je als Glamping specialist onderscheiden van de massa?

Willem Wagenaar (De Waard tenten): “Door unieke modellen te introduceren en niet mee te gaan met de massa willen wij ons onderscheiden. Wij hebben als bedrijf alles zelf in de hand, van ontwikkeling tot productie. Daarnaast werken wij met diverse partners voor bijvoorbeeld de inrichting. Door deze samenwerkingen kunnen wij blijven doen waar we goed in zijn en toch het totaalconcept leveren.”

Ivo van der Vlis (YALA): “Wij zijn altijd een trendsetter geweest, een echte pionier. Ook dit jaar, waarin we zeven nieuwe tentstructuren lanceren. YALA onderscheidt zich door unieke en innovatieve vormgeving en technologieën, bijvoorbeeld op het gebied van constructie en modulariteit. Onze canvas lodges moeten altijd het YALA-gevoel uitstralen en de kwaliteit die daarbij hoort. Anderzijds moet het een positieve prijs-kwaliteitverhouding kennen voor onze klant.”

Robin van Kooten (Outstanding): “Onze 100% tevredenheidsgarantie. Wij garanderen onze klanten dat wij de producten naar tevredenheid opleveren. Dit houdt zowel het managen van de verwachtingen in als het direct oplossen van issues en het altijd nakomen van je woord.”

“Wij staan voor verduurzaming door vervanging van onderdelen.”

Willem Wagenaar,
General manager van De Waard tenten

Wouter Leuven (GlampingStructures): “Wij ontzorgen onze klanten en bieden een breed scala aan structuren aan. Naast het aanbieden van structuren gaan wij verder. Wij bieden een totaalconcept van ontwikkeling van nieuwe structuren, verhuur, verkoop en boekingen met daarnaast ook onderhoud en realisatie.”

De positieve invloed van COVID-19

Uiteraard heeft COVID-19 ook gevolgen voor de Glamping industrie. Zo zijn velen actief binnen de evenementensector, dat is nou net een van de sectoren die het zwaarst is getroffen en waar ondernemers getoetst werden op hun creativiteit en doorzettingsvermogen. Hoe heeft COVID-19 een positieve invloed gehad op de bedrijven die wij spraken?

Robin van Kooten (Outstanding): “Wij zijn jarenlang volledig gefocust geweest op groeien. Nu dat stagneert geeft dit de ruimte om dingen te optimaliseren. We hebben ons logistieke proces grondig onder de loep genomen en ons magazijn opnieuw ingericht. We zijn onszelf aan het klaarmaken om op een gezonde manier verder te groeien, dit was anders uitdagender geworden.”  

Wouter Leuven (GlampingStructures): “Door COVID-19 hebben wij noodgedwongen een nieuwe markt aangeboord die nieuwe uitdagingen met zich mee bracht. Vanwege onze jarenlange expertise in de Glamping wereld hebben we hiervoor een nieuw concept ontwikkeld en uitgevoerd (glampoutdoorcamp.nl) wat we de komende jaren verder gaan uitbreiden. Daarnaast is het erg prettig om te constateren dat ons team door al deze maatregelen en veranderingen nog hechter is geworden.”

Ivo van der Vlis (YALA): “Mensen willen terug naar de natuur, ze zoeken kleinschaligheid en accommodaties die van alle gemakken voorzien zijn. Een vakantiebeleving onafhankelijk van andere mensen. Vakantiegangers zijn minder op zoek naar grote hotels en resorts, waarbij je met honderd mensen tegelijk in een restaurant zit. Ze zoeken daarentegen naar iets wat minder massaal is. De Glamping trend is door COVID-19 in een stroomversnelling gebracht. Zoals gesteld willen vakantiegangers dichterbij de natuur zijn en zoeken beleving in het kleinschalige. Glamping biedt dat door canvas lodges met sanitaire voorzieningen en een eigen keuken. Dit biedt gasten de luxe en comfort die ze zoeken op vakantie, zonder dichtbij andere mensen te hoeven komen. Door COVID-19 is de vraag naar Glamping wereldwijd prominent aanwezig.”

Willem Wagenaar (De Waard tenten): “De afgelopen periode heeft ons weer even laten nadenken. Dit heeft ervoor gezorgd dat wij ons zijn gaan focussen op waar we goed in zijn; het maken van tenten. Daarnaast bieden wij klanten de mogelijkheid om compleet ingerichte tenten te huren. Na de verhuurperiode kan de klant de tenten eenvoudig overnemen tegen een gereduceerd tarief. De camping kan hiermee proberen hoe het is om tenten te verhuren en er blijft een lagere aanschafprijs over.”

“Onze motivatie komt voornamelijk vanuit de klantvraag.” 

Ivo van der Vlis, 

CEO en mede-eigenaar van YALA luxury canvas lodges

Over Outstanding
Een wereld vol luxe safaritenten, volledig uitgeruste lodges en de snelste service. Dát krijgt u van ons. En daarmee krijgen uw gasten hun welverdiende vakantie. Wij ontzorgen u van begin tot eind. Of u nu advies wenst over welke tent het beste bij uw camping past of hem door ons wilt laten opbouwen tot aan turn key oplevering.
Bij Outstanding tillen we kamperen naar een hoger niveau en voldoen daarmee aan de groeiende vraag naar luxe safaritenten. Voor nu willen wij iedereen heel veel vertrouwen en veerkracht toewensen voor 2021!
www.outstandingtent.nl

Over GlampingStructures
GlampingStructures heeft jarenlange ervaring en knowhow met diverse soorten structuren. We zijn trots op de transparante en duurzame samenwerkingen met onze partners waardoor we een zeer breed assortiment met karakteristieke Glamping en hospitality structuren kunnen aanbieden.
Als service bieden we service & onderhoud aan. Wij zorgen dat uw structuren seizoensklaar gemaakt worden, verrichten eventuele reparaties en schoonmaak.
www.glampingstructures.com 

Over De Waard tenten
De tenten van De Waard zijn al meer dan 70 jaar te vinden op de Nederlandse Campings. De Waard is een iconisch merk met zijn hoge kwaliteit en zijn opvallende vormgeving. Met De Waard Business leveren wij sinds een aantal jaren unieke tentaccommodaties aan campings, bungalowparken en festivals.
Laat je tijdens onze Experience Days inspireren op het gebied van kamperen en vakantie vieren. Op 5, 6 en 7 januari 2021 staat alles in het teken van een ultieme kampeerbeleving.
dewaardbusiness.com/nl

Over Yala
Innovatie en kwaliteit gaan bij YALA hand in hand. Dat je merk je in onze kernwaarden reliable, fun en pioneering. Je kunt voor advies en ondersteuning terecht bij ons ervaren team. Zo creëren we, samen met jou, een onvergetelijke ervaring voor jouw gasten! Bezoek onze showroom op afspraak, ook met de huidige coronamaatregelen, en laat je inspireren.
www.yalacanvaslodges.com/nl

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.