Uit Recreatief Totaal

Efficiënt en veilig waterbeheer op je recreatiebedrijf

Geplaatst op: 26 november 2020

Water is een basisvoorziening voor elk recreatiebedrijf. Het is zo natuurlijk dat er weinig wordt nagedacht over een efficiënt beheer. De behoefte is er wel maar oplossing nog niet bekend. “Dat is een gemiste kans”, denkt Arjan Hilbers, projectadviseur van Schell – toeleverancier van kranen aan de installatiebranche. “Dankzij onze watermanagementsysteem hebben wij veel data over watergebruik gegenereerd. Dat levert inzichten in een efficiënter beheer en onderhoud van het waterverbruik op een recreatiebedrijf.”

Water als groeiende kostenpost

Water lijkt wellicht een relatief kleine kostenpost op je recreatiebedrijf. Er wordt echter steeds meer water gebruikt, en dat vraagt om investeringen van waterbedrijven. Die worden weer doorberekend aan de klant. Waterbedrijf Vitens houdt er rekening mee dat er in 2050 zo’n 30% meer water wordt gebruikt door Nederlanders en wil de extra kosten vooral gaan neerleggen bij de grootverbruikers.

Hoeveel aansluitingen heb jij op je camping of vakantiepark?

Schell plaatste recent enkele watermanagementsystemen op recreatieparken, industrie, Sauna’s etc.  in zowel Nederland, België en Duitsland.

Welke resultaten leverde dat op qua kennis over het waterverbruik? 

Hilbers: “Het belangrijkste resultaat is de verbeterde waterkwaliteit die met minimale middelen is bereikt. Geen handmatige spoelingen meer en vrijwel geen administratie meer. Bij gebruik van een wastafelkraan wordt aanwezigheid van de handen gezien en gaat de kraan aan en schakelt weer uit wanneer de handen buiten bereik zijn. Daarnaast worden hygiëne spoelingen exact ingesteld naar behoefte van het tappunt. Dus nooit te veel en niet te weinig. Wij zeggen altijd ‘Het verbruik van water moet ook het gebruik van water zijn’

Meer aandacht voor hygiëne en veiligheid

De coronacrisis heeft (opnieuw) gezorgd voor een grotere focus van de gasten op hygiëne van de sanitaire voorzieningen. De seizoensgebonden exploitatie van campings en vakantieparken vroeg altijd al om aandacht voor het ontstaan van legionella in de waterleiding. Nu komt daar ook nog het besmettingsrisico van corona bij. Gasten willen het liefst zo min mogelijk kranen aanraken en contactloze oplossingen.

Allereerst gaat Hilbers in op het probleem van legionellabesmetting: “Dankzij ons watermanagementsysteem kun je bijvoorbeeld zien welke kranen weinig gebruikt worden. Juist in die kranen is het risico op een legionellabesmetting hoger. Wij hebben een systeem ontwikkeld waarbij je kranen op afstand kunt bedienen. Het doorspoelen van de leidingen doe je het liefst op een moment dat er geen mensen in de sanitaire voorzieningen verblijven. Met onze systemen kun je op afstand, via je mobiele telefoon of tablet een doorspoelsessie in werking zetten. Daarvoor hoef je dan ‘s nachts niet eens je bed uit.”

Welke keuzes hebben recreatiebedrijven bij contactloze kranen? 

Hilbers: “Schell maakt een compleet programma kranen, dus voor ieder tappunt een oplossing. Denk hierbij aan diverse modellen wastafels, douches, toiletten maar ook urinoirs en uitstortgootstenen. Volledig instelbaar voor gebruik maar ook als deze niet gebruikt worden. Optimaal geautomatiseerd beheer betekent weinig kosten voor exploitatie en water.  Nog niet te spreken over het verwarmen van water.   

Glamping en gemak

Zijn er nog campings die douchemuntjes gebruiken? Veel camping zijn de richting op gegaan van het bieden van zoveel mogelijk comfort en gemak. Zeker de bedrijven die zich profileren als Glamping. Een muntje kopen bij de receptie voor 5 minuten douchen past niet meer bij een gastvrije ontvangst: “Ik denk dat recreatiebedrijven op zoek moeten naar andere manieren om het watergebruik terug te dringen, bijvoorbeeld door mensen bewust te maken van hun verbruik.”

Water en in je duurzame aanbod

Steeds meer bedrijven willen in aanmerking komen voor het Greenkey label; keurmerk voor een duurzame bedrijfsvoering. Daar hoort ook het voorkomen van onnodige verspilling van water bij. Steeds vaker wordt in de zomerperiode een oproep gedaan door waterbedrijven om zuinig om te springen met  drinkwater. Dus; waterbesparende douchekoppen en andere maatregelen om het watergebruik te beperken. 

Welke waterbesparende technieken worden gebruikt in jullie kranen? 

Hilbers: “Naast de al eerder genoemde voorbeelden zijn de wastafelkranen uitgerust met speciale perlators die een minimum hoeveelheid water aan verbruiken. Tevens wordt de mogelijkheid geboden om kranen een maximale activatietijd mee te geven. Na deze tijdsduur gaat de kraan vanzelf weer uit. Aan de ene kant geef je de gebruiker de gelegenheid de douche te gebruiken zoals hij dat zelf wenst en aan de andere kant stuur je het gebruikt en wordt men bewust van het onnodige verspillen van water.”

Watermanagementsysteem

Het intelligente SCHELL watermanagement-systeem SWS werd door de SCHELL experts in hygiëne speciaal ontwikkeld voor openbare sanitaire ruimtes. Het helpt de exploitant van het gebouw bij het behoud van de drinkwaterkwaliteit, beschermt tegen schade door lekken, documenteert gebruiksparameters van de drinkwaterinstallatie en draagt bij tot een rendabel gebruik. De koppeling, sturing en controle van alle elektronische kranen en temperatuursensoren gebeuren via de centrale watermanagementserver – voor alle belangrijke kranen in de openbare sanitaire ruimtes: wastafelkranen en douchekranen, wc- en urinoir-kranen evenals lekkagebeschermings-ventielen.

Voor meer informatie: 

De firma Hamers en Kesber is de vertegenwoordiger van SCHELL in Nederland. Het aanbod is terug te vinden op hun website: www.hamersenkesber.nl

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.