Recreatief Totaal editie 5, 2020

Ben jij een beetje technisch?

Een ondernemer op een recreatiebedrijf moet van alle markten immers ‘een beetje’ thuis zijn. Techniek speelt een steeds grotere rol in de bedrijfsvoering. Het beheer ervan wordt ook steeds complexer, want alle systemen worden aan elkaar geknoopt.  Daar staat tegenover dat je de techniek voor de klant zo onzichtbaar mogelijk wilt houden. 

Voor deze editie van Recreatief Totaal gingen we op bezoek bij de techneuten uit de recreatiewereld. Het zijn meestal de technische toeleveranciers die de snelle technische vooruitgang voor recreatiebedrijven mogen bijhouden, duiden, ontwikkelen en inpassen. De Technische Dienst is binnen je bedrijf de belangrijkste gesprekspartner – en daar worden steeds meer eisen aan gesteld. De gereedschapskist bevat tegenwoordig als belangrijkste instrument; de laptop waarmee de problemen worden geanalyseerd. 

Bij onze zoektocht naar nieuwe techniek stelden we ons steeds de vraag; Waarom wordt de techniek vernieuwd? Het antwoord daarop bleek een oud en bekend argument; Dat is vooral om kosten te besparen. Natuurlijk spelen ook argumenten als gastvrijheid en duurzaamheid een rol. Maar die staan niet bovenaan het lijstje. 

Waar gaat het heen in de recreatiesector? Worden steeds meer werkzaamheden straks geautomatiseerd? Waarschijnlijk niet, want voor een geslaagde vakantie of dagje uit blijft mensenwerk en gastvrijheid de hoofdrol spelen. De techniek gaat wel helpen om deze rol van gastheer / gastvrouw verder te ondersteunen en meer tijd vrij te maken voor zaken waar het werkelijk om draait; Het bieden van een geweldige ervaring.