Recreatief Totaal editie 4, 2018

Vakantieparadijs Nederland

Vakantie is voor veel mensen een vorm van escapisme; even weg uit de dagelijkse sleur – energie opladen in een inspirerende omgeving. Een verblijf in een bijzondere omgeving is vaak het startpunt. Dat is eigenlijk de kernactiviteit van de recreatie-ondernemer. Die zorgt voor bijzondere accommodaties, activiteiten die je thuis niet zo snel zou ondernemen, en een omgeving waar je je even in een andere wereld waant. 

Een van de onderdelen van het bijzondere verblijf is een bijzondere accommodatie. In de sterke groeidagen van vakantieparken werden ontwerp en planning voor een belangrijk deel bepaald door kostenefficiency. Daardoor zijn te veel parken weinig creatief opgezet met veelal een massa aan eenvormige huisjes. De marketeers komen er inmiddels achter dat je je met dit soort vakantiehuisjes alleen nog kunt onderscheiden met de prijs; met een kortingsstrijd tot gevolg. Dat is niet zo fijn voor je rendement. 

Gelukkig is men in vakantieparkenland een nieuwe weg ingeslagen. Wat blijkt; Onderscheidende vakantiewoningen met bijzondere luxe of beleving, worden vaak als eerste volgeboekt. Doordat dit aanbod onvergelijkbaar is, ontkom je aan prijsvergelijking, en is het hier niet nodig om korting te geven. De NVM ziet voor de komende jaren nog altijd groeipotentie in vakantieparken en dat komt voornamelijk doordat meer mensen een eigen vakantiehuisje gaan kopen. Parken met een onderscheidend aanbod lopen daarin voorop. Laat je wat dat betreft eens inspireren door ons overzicht van vernieuwende architectuur en concepten. 

Er zijn helaas ook parken, die in een neerwaartse spiraal zitten. Zij hebben te weinig geld om te investeren in beleving en vernieuwing en bieden een verloederde aanblik. Sommige parken komen zelfs terecht in een criminele omgeving. In deze editie van Recreatief Totaal geven we een overzicht van deze donkere kant van Nederland recreatieland, die helaas wel een reëel onderdeel is van het aanbod. De problemen op deze bedrijven schaden het imago van de hele Nederlandse recreatiesector. Als we ons beeld van ‘Vakantieparadijs Nederland’ willen koesteren, dan is het ook goed dat de hele sector zich bekommert om deze schaduwzijde. Lees ons openingsartikel, in samenwerking met het CCV om daarvoor de eerste stappen te maken.   

Walter Jonker
Hoofdredacteur Recreatief Totaal