Recreatief Totaal editie 3, 2020

Een creatieve tijd

De recreatiesector is weer aan het opstarten en probeert nu de schade zoveel mogelijk te beperken. Het is nu vooral de vraag; Hoe komt de sector uit de coronacrisis? De financiële schade zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de investeringen in de komende tijd. Betekent dat de komende jaren een stilstand in ontwikkeling? Nee, juist niet. De coronacrisis heeft de sector flink opgeschud. Er zijn creatieve maatregelen nodig om de anderhalve meter economie mogelijk te maken.  Sommige maatregelen zullen een blijvend effect gaan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de gewenning van tijdslots en van tevoren reserveren. Deze introducties kunnen de efficiency en de spreiding van bezoekers juist verbeteren. Ook de beperkte investeringscapaciteit nodigt uit tot creatieve oplossingen. We zien nu al verschillende nieuwe concepten ontstaan. 

De consument zal de komende periode nog wat onzeker over de veiligheid van de reisbestemming. Met name de groep ouderen neemt de nodige voorzorgsmaatregelen en zal minder de omgeving gaan verkennen – en dus meer tijd in de accommodatie doorbrengen. Wellicht is het een goed moment om daar eens een investering te doen. In het artikel over Jan des Bouvries, geeft Nederland bekendste interieurontwerper zijn visie op de inrichting van vakantiewoningen. 

In diverse gesprekken en interviews die ik de afgelopen periode hield over het post-corona tijdperk kwam een conclusie telkens terug: Een herstart betekent niet dat we weer verdergaan waar we gebleven waren. Er gaat veel veranderen.

Kortom; mooie tijden voor creatieve ondernemers.