Recreatief Totaal editie 3, 2019

Zon en gaming Regen is verliezen

We presenteren in Recreatief Totaal sinds enige tijd twee hoofdthema’s. dit keer zijn dat ‘zon’ en ‘gaming’. Als hoofdredacteur duik je dan wat dieper in deze onderwerpen en komt dan soms onverwachte overeenkomsten tegen. 

“Alles ziet er anders uit als de zon schijnt…”

En dat heeft de Nederlandse recreatiesector gemerkt in 2018, met een recordaantal zonnige dagen. Dat zorgt niet alleen voor meer gasten, maar ook voor een heel andere sfeer op de parken dan tijdens druilerige regendagen. 

Op bezoek bij de nieuwe (spel)attractie  Popcorn Revenge bij Walibi België kwamen we met de attractie-ontwikkelaar Alterface te spreken over ‘spelletjes’. Die kun je winnen of verliezen. Winnen is altijd leuk. Dan gaat a.h.w. de zon schijnen. Maar bij winnen hoort ook verliezen. Het was voor de attractie-game ontwikkelaars dan ook een belangrijke doelstelling om uiteindelijk niemand het gevoel te geven dat ze ‘de loser’ waren. 

Trekken we deze analogie door naar Nederland als vakantiebestemming, dan kun je natuurlijk niet voorkomen dat je af en toe pech hebt met regendagen. Wat we van de spelontwikkelaars leren is dat je wel kunt zorgen dat er voor iedereen een winstpunt is. Wie niet wint, heeft in ieder geval wel een leuke belevenis meegekregen in de vorm van allerlei grapjes op het scherm of een leuke tijd met elkaar. Het leidt de aandacht af van de strijd op de toppositie. 

Gelukkig zien in de recreatiesector dat er naast het ‘mooie weer’ steeds meer andere geluksfactoren in het zonnetje worden gezet.

Walter Jonker

Hoofdredacteur vakblad Recreatief Totaal