Recreatief Totaal editie 1, 2020

Sport en water, bron van beleving

De afgelopen weken werd het nieuws gedomineerd door de politiek die beleid willen maken voor de recreatiesector. Het gaat dan vooral om het spreiden van bezoekers en het voorkomen van overlast. Weinig hoor ik geluiden als; ‘Hoe kunnen we mensen een mooie welverdiende vakantie of onvergetelijk uitje bezorgen.’ Want dat is toch de kern waar de gastvrijheidssector om zou moeten draaien?

Gelukkig kunnen we in deze Recreatief Totaal weer twee onderwerpen centraal stellen die te maken hebben met de aantrekkelijkheid van onze sector; Sport en Water. We kijken vooral naar de manier waarop (re)creatieve ondernemers daar een beleving en businessmodel omheen hebben gebouwd. 

Sport is een passie van veel mensen en past in de huidige trend waarin mensen bewuster omgaan met hun vrije tijd. Sport staat voor gezondheid. We zien dat het sportaanbod steeds vaker wordt georganiseerd door ondernemers. Daarmee wordt sport in een nieuw jasje gegoten dat vaak beter inspeelt op de behoeften van mensen. In dit magazine kijken we vooral naar de golfsport, die een meerwaarde heeft voor veel vakantieparken. De sport heeft daarmee een nieuwe rol gekregen; trekpleister voor toeristen. Een prima middel, lijkt me, om toeristen te spreiden over het hele land. 

Water is van nature een trekpleister. Kijk maar eens naar de populariteit van strandlocaties voor vakanties of een dagje weg. Regio’s die niet van nature gezegend zijn met een mooie waterlocatie kunnen dat eventueel wel zelf creëren. Een van de meest leerzame projecten op dat gebied vinden we in het Duitse Europa-Park, waar recent het nieuwe Waterpark Rulantica werd geopend. Natuurlijk heeft niet iedereen zoveel budget, maar de concepten achter deze ontwikkeling zijn voor ieder nieuwe waterspel-ontwikkeling een bron van inspiratie. 

We willen met Recreatief Totaal ook het komende jaar weer volop positief bijdragen om de sector een impuls te geven. Met thema’s als Sport en Water zijn we in ieder geval gezond begonnen aan het nieuwe jaar. We wensen jou ook een gezond en sportief 2020. <

Walter Jonker

Hoofdredacteur vakblad Recreatief Totaal

[email protected]