Uit Recreatief Totaal

ABC-formule: Belevings-foodconcept met 11 restaurants

Geplaatst op: 23 mei 2018 Geschreven door Walter Jonker, www.pretwerk.nl

Restaurants bieden steeds vaker een bijzondere beleving. Dat geldt zeker voor de ABC formule die in Sevenum is neergezet. Het concept biedt stand alone al veel belving. Dat zal alleen nog toenemen als binnenkort ook het Family Entertainment Centre open gaat in hetzelfde gebouw.

De ABC foodformule staat voor American buffet Corner. Het eerste restaurant is al 7 jaar geleden opgezet door de familie Meurs in Velp. ABC is een all-in concept met meerdere restaurants waar de klant per tijdseenheid betaalt. Men kan dan onbeperkt eten en drinken (alcoholvrij). Voor een bescheiden meerprijs (€ 4,50) zijn er ook drie alcoholisch consumpties beschikbaar. De familie heeft grote ambities. De formule is goed uitgewerkt en succesvol. Nu wordt het aantal restaurants d.m.v. een franchiseformule verder uitgebouwd. De eerste nieuwe gerealiseerde vestiging werd geopend in Erbil (Irak).

9 maart opende in Sevenum een nieuwe franchisevestiging van ABC Restaurant Sevenum als onderdeel van Family Entertainment Center Sevenum (in aanbouw). In de gethematiseerde omgeving waant de bezoeker zich op een gezellig dorpsplein met maar liefst 11 leuke restaurants. Met een oppervlakte van ongeveer 3000 m2 en 1150 zitplaatsen spreken de ondernemers van “…een gastronomische avonturentocht zoals we dat in Nederland nog niet kennen.” Nieuwe ABC vestigingen zijn al in voorbereiding in Amsterdam en Nieuwegein. Er zijn ook plannen voor vestigingen in Rotterdam en Den Haag.

food en retailserviceEen rondleiding door het concept
Maarten Meurs de mede eigenaar van de ABC restaurantformule, en verantwoordelijk voor de uitrol van de franchiseconcepten geeft een kijkje achter de schermen.
De gasten van ABC dienen van tevoren online een reservering te maken. Ervaring uit de (kleinere) vestiging in Velp leert dat donderdag t/m zondag meestal snel volgeboekt raken. Losse aanloop van gasten is alleen mogelijk als er nog plek is. Bij binnenkomst wordt je door een gastvrouw/-heer naar je tafeltje gebracht.
Er zijn elf restaurants die allemaal een eigen keuken en uitstraling hebben. Je kunt zelf kiezen wat je gaat eten. Het hele concept is ruim opgezet waardoor er geen opstoppingen ontstaan. De 1150 zitplaatsen zijn over de hele ruimte verdeeld. Voor ouders met kleine kinderen is er aan zaal naast de speelruimte. Door het glas kunnen de ouders een oogje in het zeil houden. Er zijn twee verdieppingen. Op rustiger dagen wordt alleen de begane grond (met alle restaurants) ingevuld.
Er is geen hele strenge controle op de tijdsduur van de gasten. Deze zit eigenlijk in het schema van de schoonmaak verwerkt. De tafels worden vooraf geboekt, dus het is ook bekend op welk tijdstip de gast aan tafel komt en weer vertrekt. Via een smartphone als armband krijgt de afruimploeg een seintje als ze een tafel kunnen klaarmaken voor de volgende groep. Dan blijkt wel of daar nog mensen zitten. Het is vervolgens de taak van het management om een praatje te gaan maken.
De restaurants bieden deels een live cooking service. Je wijst aan wat je wilt hebben, en het wordt voor je klaargemaakt in de wok, op de gril of op de bakplaat. Je kunt ook opscheppen of afpakken van de buffetten. Er zijn concepten die vooral voor het voorgerecht bedoeld zijn (Soups en Breads) of voor het toetje (Pancakes & Wafles of Bakery and Ice Cream). De meeste restaurants zijn bedoeld voor het hoofdgerecht.

food en retailserviceElk restaurant kent een eigen keuken en logistiek als het gaat om voedselbereiding. Het beheer van de tafeltjes en de afwas worden centraal georganiseerd. Op de eerste verdieping staat de afwasstraat; de grootste van Nederland met drie wasstraten.
Een nadeel van dit foodconcept (en van buffetresaurants in het algemeen) is dat er een relatief groot deel van het voedsel wordt weggegooid. Meurs: “We doen geen concessies aan de kwaliteit. Dus als het eten te lang ligt, dan gooien we het weg.”
Er werken zo’n 200 mensen (100 FTE) op de vestiging in Sevenum. Maarten Meurs laat weten dat het niet eenvoudig is om voldoende geschikt personeel te vinden: “Er zitten relatief weinig dorpskernen op korte afstand van Sevenum. Bovendien hebben we hier concurrentie van o.a. Toverland en andere restaurants en recreatiebedrijven.”
Bijzonder trots is Meurs op de theebar: “Op deze manier zie je dat nog niet zo vaak. Je kunt hier allerlei verse ingrediënten aan je thee toevoegen. Je ziet dat de theecultuur steeds meer in opkomst is in Nederland.”.

Combinatie met Family Entertainment Centre
Het naastgelegen Family Entertainment Centre (FEC Sevenum), met o.a. een Mattel Play experience en een trampoliepark, is nog volop in aanbouw. Dat moet ook gaan zorgen voor een impuls aan het restaurant. Er worden dan arrangementen verkocht waarbij de bezoeker activiteiten kan koppelen aan het restaurantbezoek. Door de opzet van de ABC formule is het niet mogelijk om heen en weer te lopen tussen restaurant en FEC. Eten dient dus plaats te vinden voorafgaand of na afloop van het FEC bezoek.

ABC formule Sevenum in het kort

 • Opzet in de vorm van een dorpsplein met 11 restaurants
 • 1150 zitplaatsen (op drukke avond: 3000 gasten)
 • Een all-in entreeprijs: € 28,95 per uur en € 4,00 voor een extra uur.
 • Alleen voor alcoholische consumpties een meerprijs:
 • € 4,50 voor 3 drankjes
 • Alle restaurants zijn van dezelfde eigenaar.
 • Elk restaurant heeft een eigen keuken
 • Spoelkeuken is de grootste van Nederland
 • 200 man personeel (100 FTE)
 • 2 speellocaties voor kinderen
 • Franchiseconcept
 • Deelt het gebouw met Family Entertainment Centrum Sevenum (in aanbouw)

Meer informatie:
www.abcrestaurants.com/sevenum

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.