Uit Recreatief Totaal

Glamping: De Nieuwe Norm in Recreatie Een reis langs 12 bijzondere bestemmingen die de toekomst van vakantie vieren herdefiniëren.

Geplaatst op: 21 mei 2025

Wat ooit begon met een safaritent op de Vakantiebeurs, is uitgegroeid tot een veelkleurig palet aan unieke belevingen. Tijdens de Glamping Inspiratietour 2025 namen Pleisureworld en glampingexpert Richard Otten ons mee op een inspirerende tocht langs pioniers, visionairs en vernieuwers in de wereld van luxe buiten verblijven. Van een boomhut in Zuna tot een designvilla in Exloo: dit verslag is een must-read voor iedereen die wil weten waar gastvrijheid, innovatie en natuur samenkomen. Laat je verrassen door de diversiteit van glamping anno nu.

Vijftien jaar geleden maakten de eerste safaritenten hun opwachting op de Vakantiebeurs Pioniers zoals Loek van de Loo (toen Vacanceselect, nu Vacanze col Cuore) en Patrick Damen (Toen Luxe Tenten, nu Campsolutions) brachten een nieuw soort accommodatie op de markt: de Safaritent en Lodgetent. Een noviteit die destijds voor veel bekijks zorgde op de Vakantiebeurs!

Een idee geboren uit de drang naar meer luxe en comfort, zonder de connectie met de natuur te verliezen. “Een way of life,” want glamping gaat verder dan simpelweg kamperen met een vleugje glamour. En vandaag de dag, ondanks de groei en populariteit, lijkt de term “glamping” soms nog te veel op “camping.” En dat doet de diversiteit van deze sector tekort. Want glamping kent inmiddels vele vormen, Van minimalistisch tot designvilla met privéwellness.

Na de succesvolle Glamping Inspiratie Tweedaagse van 2024, die onder meer door Nederland en België voerden, besloten Pleisureworld en glamping expert Richard Otten dit jaar koers te zetten naar het noorden van ons land. Het startpunt was overigens wel in Limburg, bij Parc Buitengewoon.

1. Boutique Parc Buitengewoon

In alle vroegte werden we hartelijk ontvangen door Bas en Bernadette, de drijvende krachten achter Parc Buitengewoon. Hun verhaal begint tijdens de Corona Pandemie. Een uitdagend moment om een nieuwe camping te starten, maar misschien juist daardoor extra succesvol. Ondanks de uitdagingen hebben ze hun park uitgebreid en een unieke horecagelegenheid, restaurant Blooming, geopend.

Bas en Bernadette staan bekend om hun eigenzinnige aanpak en streven ernaar om buiten de gebaande paden te treden. Parc Buitengewoon is inmiddels uitgegroeid tot een luxe bestemming die zich moeilijk laat beschrijven met één label. Met tipi’s, yurts en zelfs een ‘Armadillo’ bieden ze accommodaties die allesbehalve standaard zijn. Het park fungeert als een inspiratiebron voor architecten en ontwikkelaars, met unieke huisjes die gasten een onvergetelijke ervaring bieden. Bernadette noemt hun park liever een ‘Boutique Parc’ dan een glampinglocatie. En terecht, de visie is breder en het gevoel unieker: Ze richten zich op het ontzorgen van gasten en het creëren van een allesomvattende ervaring, inclusief hoogwaardige horeca. Er zijn zelfs plannen voor verdere uitbreiding, zoals een strohuis en een huisje met een glazen vloer waar alpaca’s onderdoor lopen.

https://www.parcbuitengewoon.nl/

2. Marber Veluwe

Onze reis ging verder naar Marber Veluwe, waar Danny Paerl ons verwelkomde in zijn exclusieve Retreat en Healingcentrum en de luxe Marber Suites. Midden in de natuur van de Veluwe is Het Retreat en Healingcentrum is een oase van rust en herstel, met sauna’s, thermale baden en meditatie zalen

Danny deelde zijn holistische benadering van gezondheid en welzijn en de diverse programma’s die ze aanbieden, van yoga en meditatie tot therapeutische behandelingen. Hij gelooft in de kracht van niches, slimme automatisering én in het bereik van platforms als TikTok en Instagram om zijn doelgroep te vinden en raken. Na het centrum bezochten we de Marber Suites en de Cuber Suites, luxe accommodaties met een mix van moderne luxe en natuurlijke elementen. Danny vertelde over de unieke kenmerken van de suites en de gepersonaliseerde services die worden aangeboden. Niet alleen een plek om te verblijven, maar een plek om bij te komen en vooruit te kijken.

https://www.marberveluwe.nl/

3. Vakantiepark, Glamping, dagje uit bij Mölke – Slow Living a/d Regge

De reis vervolgde naar Vakantiepark Mölke in Zuna, waar Denise en Rutger, de derde generatie ondernemers, ons vol trots ontvingen. Mölke is een familiebedrijf dat ‘Slow Living’ hoog in het vaandel heeft staan. Ze streven ernaar om gasten een ontspannen en bewuste ervaring te bieden, die ze ook thuis kunnen voortzetten.

Het park biedt een diversiteit aan accommodaties, van comfortabele vakantiehuisjes tot luxe lodges en avontuurlijke glampingtenten.

Daarnaast organiseert Mölke festivals die ‘Slow Living’ centraal stellen, met livemuziek, culinaire hoogstandjes en creatieve workshops. Rutger vertelde over de toekomstplannen van het park, dat nog volop in ontwikkeling is, met een mix van luxe accommodaties, boomhutten en traditioneel kamperen. Wat vooral opvalt is dat hier een nieuwe generatie staat die vanuit visie durft te vernieuwen. Niet alleen in aanbod, maar ook in de manier waarop ze hun team meenemen in de beweging.

https://www.molke.nl/

4. Landal Landgoed Bourtanghe

Op de grens van Groningen en Drenthe ligt onze volgende stop, Landgoed Bourtanghe. Een grootschalig project dat nog volop in ontwikkeling is. Ontwikkelaar Adriaan van Leeuwen leidde ons rond over het resort in aanbouw, waarbij we een kijkje kregen in de toekomstige voorzieningen en infrastructuur. We kregen een preview van drie modellen van luxe modulaire accommodaties, ontwikkeld door Recreapark Modular, elk met een unieke combinatie van stijl, comfort en innovatie. Adriaan benadrukte het belang van batterijopslag voor energie, wat een voorproefje geeft van hoe het vakantiepark van de toekomst eruit zou kunnen zien.

https://landgoedbourtange.nl/

5. CapCabin

Op weg naar Puur Exloo maakten we een bijzondere omweg via Ecotours de Drentse Heuvelrug om CapCabin te bezoeken. Eigenaren Bart en Gerben, neven met een familiegeschiedenis in de tentenbouw en vastgoedontwikkeling, vertelden hun verhaal. Ze startten “We zijn CapCabin gestart uit een combinatie van noodzaak en ambitie. Het Corona virus zorgde ervoor dat de event-tak stil kwam te liggen en we zagen dat de recreatie markt sneller open ging. Zo zijn we op het idee van de CapCabin gekomen.” We werden hartelijk ontvangen met een prachtig uitzicht op de ondergaande zon en een knetterende vuurkorf.

https://capcabin.nl/

6. Landal Vakantievilla’s PUUR Exloo

In Exloo werden we ondergedompeld in rust en comfort bij PUUR Exloo. Kontour Vastgoed ontwikkelde hier luxe wellness villa’s met privé wellness faciliteiten zoals een sauna, jacuzzi en sunshower. Allemaal ontworpen om echt te kunnen ontspannen. Maar PUUR Exloo gaat verder dan alleen mooie voorzieningen. Het resort investeerde in innovatieve belevenisconcepten zoals de Beleveniskaart, de GameBox en het concept Vrienden van PUUR Exloo, gebaseerd op een sterke branding campagne.

https://www.landal.nl/parken/puur-exloo

7. Hof van Saksen

Na een gezellige barbecue en overnachting op Puur Exloo vertrokken we naar Hof van Saksen, een van de bekendste vakantieparken van de Benelux. Onlangs nog uitgeroepen tot beste vakantiepark van de Benelux, en dat merk je aan alles. Frank Bulthuis ontving ons in ‘De Deel’, het recent geopende personeelsdeel. Hof van Saksen staat bekend om zijn innovatie, met uitgebreide voorzieningen, diverse accommodaties en ontwerpers als Piet Boon. Innovatieve voorbeelden zijn het inhouse MBO-opleidingstraject, het gasloze logistieke centrum en het nieuwe baby- en peuterparadijs. De deelnemers van de reis waren vooral onder de indruk van de gestroomlijnde operatie van schoonmaak en onderhoud. Het laat zien dat gastbeleving niet alleen aan de voorkant plaatsvindt maar juist achter de schermen begint.

https://www.hofvansaksen.nl/

8. Brinckerduyn

In het Drents-Friese Appelscha ligt Brinckerduyn, een duurzaam mini- resort dat zich richt op de recreant van de toekomst. De vakantiehuizen worden volledig in een fabriek geproduceerd en zijn uitgerust met zonnepanelen, waterbesparende systemen en energiezuinige apparatuur. Dankzij het receptie loze incheckproces, en het beheer op afstand door een gespecialiseerd team, is het resort grotendeels zelfvoorzienend en efficiënt georganiseerd Brinckerduyn laat daarmee zien dat duurzaamheid en comfort prima samen kunnen gaan, zonder in te leveren op de beleving.

https://www.brinckerduyn.nl/

9. Pean-buiten natuurhuisjes

“Adem diep in, je bent nu in Friesland.” zei Christophe. Terwijl we richting Pean reden. Christophe, de eigenaar van Pean, nam ons mee naar zijn kleinschalige vakantiepark met duurzame natuurhuisjes. “Je mag bij alle bochten die we nu onderweg tegen komen, tot we bij Pean aankomen, je zorgen achter je laten.” Wat begon als een zeilschool is nu een idyllische plek aan het water, met activiteiten zoals zeilen, kanoën en fietsen. Tijdens de corona periode bouwde hij het uit tot een plek met twaalf zelfvoorzienende natuurhuisjes, midden in het Friese landschap.

https://www.peanbuiten.nl/

10. Buitengoed de Boomgaard, de parel van Utrecht

Vanuit Friesland reden we weer zuidelijk richting Utrecht. Op een steenworp van Utrecht ligt Buitengoed de Boomgaard, ooit een eenvoudige camping nu een levendige plek voor overnachtingen, spel en feest. Het biedt een unieke mix van gemak en natuur. Het terrein heeft ruime kampeerplaatsen, een nieuw sanitairgebouw en een sfeervol outdoor horecapaviljoen. Kinderen kunnen zich uitleven in de natuurlijke speeltuin en modderbaden, terwijl ouders genieten van rust en gemak. Ondernemers Michel en Edy combineren traditioneel kamperen, glamping en evenementen in hun concept dat blijft groeien. . Door de centrale locatie in het land en dicht bij Utrecht, is het inmiddels ook een gewilde locatie voor bedrijfsfeesten en heisessies.

https://www.buitengoeddeboomgaard.nl/

11. Soof Retreats | Luxe retreats

Aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug, tegenover recreatiegebied Kwintelooijen, ligt Soof Heuvelrug, voorheen Boutiqueparc Soof. Soof is een kleinschalig boutique vakantiepark dat luxe en duurzaamheid op een natuurlijke manier samenbrengt met een sterke branding. Duurzaamheid, natuur, sportiviteit en luxe staan centraal. Wat begon als Boutiqueparc Soof, groeide onder leiding van eigenaar Jurgen van Dijk uit tot een plek waar comfort en verantwoordelijkheid hand in hand gaan. Moderne Eco-Lodges worden hier gecombineerd met duo-massages, buiten koken en sportieve activiteiten in de natuur.

Soof werkt aan automatisering en procesoptimalisatie, met als doel meer ruimte creëren voor echte aandacht voor de gast. Soof Heuvelrug laat zien hoe natuurbeleving, comfort en duurzaamheid samenkomen in een eigentijds recreatieconcept dat inspeelt op de veranderende wensen van de vakantieganger.

https://www.soofretreats.nl/

12. Recreapark Modular Batterijenweg

De reis werd afgesloten met een diner in restaurant De Molen, georganiseerd door Thomas van der Zwaan en het team van Recreapark in Kesteren. Recreapark Modular is een belangrijke speler in de ontwikkeling van modulaire accommodaties, zoals we eerder deze reis zagen op Landgoed Bourtanghe. Ze bieden innovatieve en duurzame oplossingen voor de recreatiesector.

https://recreapark.nl/

Conclusie

De locaties die we hebben gezien, laten de diversiteit en rijkdom van de glampingsector zien. Glamping is geen vastomlijnd concept, geen one-size-fits-all. Het is een breed palet aan vormen, stijlen en ervaringen. Van back-to-basic in een safaritent tot high-end luxe in een design lodge of luxe villa. Elke ondernemer geeft er een eigen draai aan, met een duidelijke visie op gastbeleving.

Wat voor de één pure eenvoud in de natuur is, is voor de ander comfort met een wijntje in een houtgestookte hottub. Dát is de kracht van glamping: het zit in de beleving, in het gevoel, In de ‘eye of the beholder’. Glamping is persoonlijk, betekenisvol en raakt mensen op verschillende manieren.

Daarom is het tijd om glamping niet langer te zien als een afgeleide van traditionele kampeerterreinen, maar als een volwaardige sector binnen de recreatie. Een sector die uitnodigt tot innovatie, kwaliteit en verbinding met de omgeving. Glamping is geen trend. Het is een beweging die zich blijft ontwikkelen, gevoed door creativiteit, ondernemerschap en de veranderende wensen van gasten. In 2026 zal er zeker weer een Glamping Inspiratie Tweedaagse worden georganiseerd. Houdt hiervoor de website van Pleisureworld in de gaten.

Auteur: Pleisureworld

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.