25 jaar Green Key: Duurzaam ondernemen als sleutel tot succes

Dit jaar viert Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) haar 25-jarig jubileum en dit zal. Sinds 1999 zet de stichting zich in voor duurzaamheid binnen de recreatie- en vrijetijdssector. Wat begon als de Milieubarometer groeide uit tot het internationale keurmerk Green Key, waarmee ruim 800 bedrijven in Nederland inmiddels werken. We gingen in gesprek met Erik van Dijk, managing director van Green Key en spraken ook met Pim Kromhout, eigenaar van vakantiepark de Delftse Hout om in te gaan op Green Key vanuit het perspectief van de ondernemer.
Van Milieubarometer naar Green Key
In de jaren negentig besloot brancheorganisatie RECRON dat duurzaamheid in de recreatiesector niet vrijblijvend mocht zijn. Stichting KMVK werd opgericht om onafhankelijk recreatiebedrijven te toetsen via de Milieubarometer. Dit instrument stelde ondernemers in staat om aan te tonen dat hun bedrijf milieuvriendelijk opereerde en geen bedreiging vormde voor de natuur.
In 2007 werd de Milieubarometer opgenomen in Green Key, een internationaal keurmerk van de Foundation for Environmental Education (FEE). Deze stap betekende een bredere erkenning en aansluiting bij een wereldwijd netwerk dat duurzaamheid en milieueducatie hoog in het vaandel heeft staan. Inmiddels zijn niet alleen campings en bungalowparken, maar ook hotels en jachthavens aangesloten.
Een positieve kentering
De afgelopen 25 jaar is het denken over duurzaamheid sterk veranderd. Waar in de beginjaren de nadruk lag op het voorkomen van milieuschade, ligt nu de focus op de kansen en voordelen van duurzaam ondernemen. Innovaties zoals led verlichting, duurzame bouwmaterialen, hernieuwbare energie en uitgebreide vegetarische en veganistische menu’s zijn inmiddels de norm geworden.
Duurzaam ondernemen in de praktijk: Delftse Hout
In gesprek met Pim Meijkamp, eigenaar van Recreatiecentrum Delftse Hout, werd duidelijk hoe Green Key ondernemers helpt bij verduurzaming. “Door Green Key voldoe je aan wet- en regelgeving en zorg je er structureel voor dat je bedrijf op orde is en klaar voor de toekomst,” zegt Meijkamp. Hij ziet Green Key niet alleen als erkenning, maar ook als voortdurende stimulans: “Green Key en de keurmeester zijn voor mij een stok achter de deur om bezig te blijven met duurzaamheid.”
De praktische voordelen zijn ook helder: “Als je aan de Green Key normen voor waterverbruik voldoet, scheelt het je de helft aan waterkosten en ben je goed bezig voor het milieu.” “Het bezoek van de Green Key keurmeester is de goedkoopste adviseur die je kan hebben om te sparren over de verduurzaming van je bedrijf.” Meijkamp benadrukt dat duurzaamheid naast maatschappelijke verantwoordelijkheid ook financieel voordeel oplevert:“Green Key is naast goed voor milieu en samenleving ook goed voor je portemonnee.”
Green Key blijft in beweging
In mijn gesprek met Erik van Dijk, managing director van Green Key, benadrukt hij dat het keurmerk continu meebeweegt met de markt. “Onze criteria worden elke vijf jaar herzien. Wetgeving wordt automatisch uit het systeem gehaald, omdat Green Key altijd bovenwettelijk is. Optionele criteria die breed worden toegepast, maken we verplicht. En innovatieve maatregelen van ondernemers kunnen als bonusmaatregel worden beloond.”
Van Dijk ziet dat de meest fanatieke deelnemers hun motivatie uit intrinsieke overtuiging halen: “Ze doen het omdat ze vinden dat ze de aarde beter moeten achterlaten voor volgende generaties. En omdat het bijdraagt aan de kwaliteit van hun bedrijf. Ik vind het prachtig om te zien hoe inventief ondernemers zijn en hoe ze de Green Key gebruiken als een soort APK op duurzaamheid.”
De toekomst van duurzaamheid
Stichting KMVK heeft in 25 jaar tijd laten zien dat duurzaamheid en commercieel succes hand in hand gaan. Met ruim 800 Green Key-bedrijven is de impact groot. Van Dijk sluit af: “We blijven continu aan de slag. Met onze deelnemers, met keurmeesters, met Green Key International en alle andere partners. Ons motto blijft: een juiste balans vinden tussen duurzaam ondernemen, gastvrijheid, kwaliteit en comfort. We hopen dit werk nog heel lang te mogen doen.”
Feiten over Green Key
- Opgericht in 1999 als project van RECRON (via Stichting KMVK)
- Internationaal keurmerk onder FEE (Foundation for Environmental Education) sinds 2007
- Ruim 800 Green Key-bedrijven in Nederland, variërend van campings tot hotels
- 145 jachthavens met de Blauwe Vlag, het keurmerk voor waterrecreatie
- Herziening criteria elke 5 jaar: optionele maatregelen kunnen verplicht worden, wetgeving wordt automatisch geschrapt
- Bonus-normen: ondernemers worden beloond voor innovatieve duurzame maatregelen
Wil je meer informatie over Green Key? [email protected] of www.greenkey.nl
Uw nieuws op de website
Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.